Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký zámek si o víkendu prohlédlo přes 3000 lidí

Přes 3000 návštěvníků si o víkendu prohlédlo kapli a věž libereckého zámku, který není běžně přístupný. Zároveň se mohli zapojit do ankety, zda má město usilovat o získání této klasicistní památky z 16. století. Výsledky budou známé v průběhu příštího týdne.


"Anketa má pro nás informativní charakter, zda má tento záměr nějakou podporu veřejnosti a zda se neobjeví nějaký nový nápad na využití zámku," uvedl primátorův náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec). Město zatím konkrétní způsob využití zámku nemá. Mohl by sloužit například jako reprezentativní místo, komunitní či kulturní centrum, centrum duševního zdraví nebo jako turistický cíl. Mohl by mít také komerční využití jako restaurace nebo kasino. Liberec by zahrady okolo zámku chtěl využít také k vytvoření centrálního parku.

Zámek patří k nejstarším památkám v krajském městě, vlastní ho soukromá firma a léta je uzavřený. Městští zastupitelé by o případné koupi zámku měli rozhodovat na konci roku. Ještě předtím se uskuteční reprezentativní anketa mezi obyvateli města. "Bude to levnější než vypsání referenda. Nebude to sice podle zákona, ale i tato anketa bude mít všechny podstatné znaky referenda," řekl Korytář.

Pro město bude také podstatná cena. Na první pohled vypadá památka dobře, ve zdech jsou ale praskliny, v objektu je vysoká vlhkost. Zámek prošel mnoha přestavbami a původního v něm mnoho není. Nejcennější je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu. Radnice si ještě před konečným rozhodnutím nechá zpracovat znalecké posudky k možné ceně i technickému stavu budovy.

Možnost prohlédnout si bývalé šlechtické sídlo byla o víkendu teprve třetí za několik posledních let. Tentokrát ovšem nešlo jen o prohlídky historické budovy. Akce Zámek žije! byla totiž spojena s multikulturním festivalem Duhová bouře pořádaným pod Ještědem po pětadvacáté. "Diváci si tak vychutnali sérii koncertů, tanečních a divadelních vystoupení, které se odehrávaly nejen v zámku, ale především v přilehlém parku. Spojuje zámek se sousedním Liebiegovým palácem, bývalým sídlem Oblastní galerie Liberec," uvedla mluvčí radnice Zuzana Minstrová.

Park u někdejší galerie patřil především dětem, pro něž pořadatelé připravily plno her, soutěží s pohádkovými postavami a workshopů. Lidé se podívali i do přízemí bývalé galerie, které zaplnilo několik výstav - obrazy Štefana Škapíka, historie Liebiegova městečka. Byla tam i výstava o už zbořené liberecké továrně Textilana, historické pohlednice nebo výstava o historii budovy bývalé galerie. Jedna z expozic, nazvaná Srbové v Lužici, představovala původ a současný život několika desítek tisíc Lužických Srbů.

Zdroj: ČTK

Štítky zámek, anketa, Liberec, Jan Korytář, galerie, Kateřina z Redernu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký zámek si o víkendu prohlédlo přes 3000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.