Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Libereckém kraji jsou v provozu zatím jen přírodní koupaliště

Hygienici v Libereckém kraji už zahájili kontroly kvality vod vhodných ke koupání, jakost zatím je dobrá. V provozu jsou převážně přírodní koupaliště, provozovatele betonových nádrží se na zahájení sezony většinou teprve připravují.

 

V Liberci se ale obě umělá venkovní koupaliště rozhodla uspíšit zahájení sezony, na Sluníčku ve Vratislavicích se bylo možné koupat poprvé už dnes, Vápenka v Hanychově otevře v sobotu. Novinářům to dnes řekla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Kučerová.

"Zahájíme dětským dnem, ale zatím to bude spíše brouzdání. Ještě napouštíme," uvedl majitel Vápenky Jan Skalník.

Současné slunečné počasí už sice láká ke koupání, podle Kučerové je ale zatím voda chladná. "Pohybuje se nám to od 16 stupňů v Novém Městě pod Smrkem po 20,5 stupňě v Sedmihorkách v Českém ráji," uvedla.

V provozu je už také Máchovo jezero, které se kvůli opravě hráze loni na podzim vypustilo. "Voda je krásně čistá a ke koupání je jí dostatek. Pro lodní dopravu je ale vody stále málo. Potřebujeme, aby hladina stoupla o dalších 36 centimetrů," řekl dnes Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, jež obhospodařuje dvě pláže Máchova jezera a provozuje lodní dopravu. Teplota vody v Máchově jezeře je 20 stupňů.

Koupat se už je možné například i na oblíbené přehradě Mšeno v Jablonci. Radnice tam do zlepšení zázemí investovala před sezonou 6,5 milionu korun. "Od loňska přibyly na přehradě nové toalety na Tajvanu, dvě nová přístupová schodiště na břehu pod Slunečními lázněmi a obnovou prošla i zeleň na pozemcích města v těsné blízkosti vodní nádrže," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Další zhruba 2,6 milionu korun vydá město během koupací sezony na provoz toalet, úklid, likvidace odpadu, služby vodních záchranářů a monitoring kvality vody.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Hygienici vodní plochy kontrolují jednou za 28 dnů. Pokud kvalita vody v minulých letech nebo aktuální sezoně nebyla výborná, odběry se provádí i po pěti dnech.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Liberec, koupání, Jana Osbornová-Kosinová, Máchovo jezero, Vápenka, Krajská hygienická stanice, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Regata Máchovo jezero, a.s., Nové Město pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji jsou v provozu zatím jen přírodní koupaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.