Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Odpočiňte si, na náměstí před radnicí jsou lehátka

Netradičně tvarovaná lehátka a další venkovní odpočinkový nábytek je ode dneška v centru Liberce na náměstí před radnicí a v přilehlých ulicích. Jedno lehátko například připomíná okno, další kulečníkový stůl nebo hudební nástroj. Odpočinkový nábytek vytvořili studenti střední školy nábytku a designu v Kateřinkách.

"Snažíme se tím nabudit jejich fantazii a nápaditost, aby přišli s novými návrhy, myšlenkami. A i to, že si to sami vyrobí, je pro ně velice zajímavá zkušenost," uvedl Tichý. Právě vlastní nápady a originalita je podle něj pro budoucí architekty či designéry interiérů nejdůležitější.

Vystavování vlastnoručně vyrobeného nábytku v centru města je pro školu už tradicí, poprvé se takto prezentovala asi před pěti či šesti lety. Podle ředitele se pro nábytek vystavený v minulých letech podařilo najít i praktické uplatnění. "Jsou v zahradách mateřských škol, na různých úřadech a některé si vzali sami autoři," upřesnil Tichý.

Studenti třetího ročníku na nábytku pracují celý školní rok. Každý nejprve vytvoří vlastní návrh, který se pak snaží prosadit v prezentaci před učiteli a studenty. "Z návrhů se vybere pět až šest, které se rozkreslí a jdou do výroby. S autorem na něm spolupracují další tři až čtyři studenti," uvedla architektka a učitelka školy Jitka Mádlová. Protože jsou studenti na nábytkářské škole, jako materiál se používá především dřevo - masiv, překližka i osb desky. "Říkáme jim, aby byla věc krásná, nemusí být drahá. Proto používají třeba i osb desky," vysvětlila.

Nábytek bude v centru města do 24. června. Částečně jde o upoutávku na výstavu Bydlení & Design, na níž se nábytkářská škola chlubí pracemi studentů ze všech oborů. Od 15. června budou čtyři dny vystavené v secesní kavárně Pošta, doprovodný program bude i na náměstí.

Na SŠ tvorby a designu nábytku, SOU nábytkářského a SOŠ a SŠ uměleckořemeslné a oděvní v Kateřinkách studuje asi 580 studentů v učňovských i maturitních oborech. Škola produkuje truhláře, aranžéry, čalouníky, designéry, ale také záchranáře.

Zdroj: ČTK

Štítky nábytek, design, Liberec, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpočiňte si, na náměstí před radnicí jsou lehátka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.