Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecký kraj si pořídil aplikaci na prověřování firem

Liberecký kraj si pořídil počítačový program, který chce využít zejména při prověřování účastníků výběrových řízení. Od aplikace si slibuje, že mu pomůže předejít neočekávaným situacím a ušetřit peníze, uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Aplikaci jsme si pořídili po negativní zkušenosti se zateplováním školy ve Dvorské ulici v Liberci, kde v době rekonstrukce firma neplnila smluvní podmínky a v současné době bude Liberecký kraj soudně vymáhat úhradu škody za špatně provedené práce," uvedl náměstek. Kvůli nedokončené opravě střechy vznikla při deštích škoda na škole za deset milionů korun. "Nyní můžeme každou firmu, s níž budeme spolupracovat, mnohem důkladněji dopředu prověřit," řekl Pieter.

Aplikace podle mluvčí kraje Blanky Daníčkové umí odhalit skryté vazby mezi ekonomickými subjekty na trhu. "Ukáže vlastnické vazby ve společnostech, personální vztahy a obchodní vztahy. Neocenitelná je i schopnost aplikace zobrazit vztahy k negativním událostem v historii prověřované firmy, tedy pohledávky, návrhy na prohlášení konkurzu, insolvence, exekuce a likvidace a další," řekla. Program funguje na podobném principu jako aplikace, kterou využívají banky například při prověřování žadatelů o úvěr nebo hypotéku.

Program BIZguard čerpá informace z databáze Bisnode, což je datový archiv obsahující informace týkající se všech firem i živnostníků registrovaných v České republice a na Slovensku a fyzických osob v orgánech či vztazích k jednotlivým společnostem. "Vyčíst zde lze údaje o jejich hospodaření, bonitě, majetkových a personálních vztazích, odvětvích či ekonomických událostech. Všechny informace jsou stahovány z veřejně přístupných zdrojů," dodala Blaníčková. Podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové tuto aplikaci využívají banky i velké korporace, bezpečnostní složky státu či investigativní novináři.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Bisnode, Liberec, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj si pořídil aplikaci na prověřování firem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.