Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký festival Mateřinka se poprvé rozšíří do dalších měst

Špičkový mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka se poprvé v novodobé historii rozšíří z Liberce do dalších měst. Po jednom představení uvidí děti příští týden v Jablonci a v Turnově. Na pětidenním festivalu vystoupí devět českých a čtyři zahraniční soubory. Novinářům to dnes řekl dramaturg festivalu Vítek Peřina.

"U českých souborů je to výběr toho nejlepšího, co vzniklo za poslední dva roky," uvedl Peřina. Pozvané zahraniční soubory z Kanady, Belgie, Slovenska a Slovinska se řadí mezi nejlepší ve svém oboru.

Mateřinka se v Liberci koná pravidelně jednou za dva roky od roku 1973, odborníci ji před měsícem zařadili mezi nejlepší evropské festivaly a na dva roky udělili prestižní značku EFFE Label. "Jsme jediným festivalem výhradě zaměřeným na předškolní děti," upozornil Peřina.

Stejně jako před dvěma lety i tentokrát budou v programu ve větším počtu zastoupená představení pro děti od jednoho do tří let. Velkou podívanou slibuje představení belgického divadla Theater de Spiegel. "Karl van Ransbeeck je klasik ve svém oboru, zaměřuje se na nejmenší děti a experimentuje na poli hudebně vizuálního divadla," nastínil dramaturg. Na Mateřince se představí van Ransbeeck už po několikáté, tentokrát s příběhem o ptačím hnízdu. Na letošní Mateřince se poprvé objeví i první divadelní pokusy pro tuto věkovou kategorii v podání českých souborů. Kromě pořádajícího Naivního divadla ho předvede například pražské Studio Damúza se svým Batosněním.

Soutěžní přehlídka se bude konat od 16. do 20. června. Předcházet ji bude výstava loutek z aktuálních představení Naivního divadla, výstava v Severočeském muzeu slavnostně začne tuto středu. Samotný festival odstartuje příští úterý pestrobarevným průvodem masek centrem města, zahajovacím představením bude Anežka chce tančit v podání pražského divadla Minor od 16:15, na který naváže tančírna pro děti.

Rozpočet festivalu je 1,3 milionu korun. Představení mimo Liberec se poprvé konají díky dotaci 100.000 korun od Libereckého kraje. "Takto nás kraj podpořil poprvé," upozornil ředitel festivalu Stanislav Doubrava. V turnovském kulturním centru bude hrát ve středu 17. čevna pražský soubor Buchty a loutky, v jabloneckém divadle o den později plzeňské divadlo Alfa. V Liberci se bude hrát zejména v Naivním divadle, některá představení budou v Malém divadle, základní umělecké škole nebo na zahradě Oblastní galerie.

Součástí doprovodného programu bude projekce loutkových filmů v kině Varšava včetně premiéry filmu Malý pán. l letos si budou moci děti vyrobit vlastní loutku. V minulosti byl workshop určený pro školy, letos bude poprvé i pro veřejnost, a to v poslední den festivalu v sobotu 20. června.

Mateřinka se koná po třiadvacáté, od roku 1993 je jeho neodmyslitelnou součástí slon. Pro každý ročník vzniká nový maskot, letošní je 12. v pořadí. Kompletní program Mateřinky je na webu Naivního divadla.

Zdroj ČTK

Štítky festival, představení, divadlo, Liberec, Turnov, Jablonec, Naivní divadlo, loutkové divadlo, moderní dějiny, Kanada, Belgie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký festival Mateřinka se poprvé rozšíří do dalších měst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.