Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kde se vykoupat? Hygiena nedoporučuje pouze jediné koupaliště

V Libereckém kraji je nevhodné ke koupání pouze přírodní koupaliště Sluníčko v Chrastavě u Liberce, i když poslední měření dopadlo dobře. Na vině jsou špatné výsledky rozborů vody z minulých let. Pro letošní sezonu se hodnocení Chrastavy podle hygieniků nezlepší.

"Vycházíme z hodnocení minulých let, ne aktuální situace. Pro koupající je to informace, že tam může být mikrobiální znečištění," uvedla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Kučerová. Takové znečištění může podle ní způsobit nejrůznější vyrážky, zvracení a průjem.

Uvedené koupaliště napájené z Vítkovského potoka patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky. Hygienici vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Ve Vítkovském potoce se ve větším množství objevily v důsledku záplav z roku 2010. "Potok byl znečištěný z povrchových zdrojů, jak to spláchlo septiky a hnojiště," řekl dnes správce koupaliště Miloš Laksar. Kvalitě vody v potoce nepřispělo ani odstraňování povodňových škod. "Práce už jsou hotové, takže voda teče poměrně čistá. Podle posledních výsledků, které přišly, tak je voda v limitu. Dá se říci dobrá jakost, ale do normy se kvůli minulým rokům stále nevejdeme," konstatoval Laksar.

Na koupališti podle něj mají vyvěšeno upozornění o nevhodnosti vody ke koupání, lidé se přesto v nádrži koupají. "Teplota vody je 16 stupňů, to ale u nás není neobvyklé. Máme průtočné koupaliště a musí být teplo delší dobu, abychom měli aspoň 20 stupňů," dodal správce.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Mírně zhoršená kvalita vody je na Hamerském jezeře v Hamru na Jezeře na Českolipsku a Harcovské přehradě v Liberci.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, Liberecký kraj, Chrastava, Liberec, potok, Jana Osbornová-Kosinová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se vykoupat? Hygiena nedoporučuje pouze jediné koupaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.