Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Co skrývá archiv v Liberci? V pondělí zahájí výstavu

Okresní archiv v Liberci v pondělí zahájí výstavu věnovanou cechům na Liberecku. Nejstarší dokumenty jsou z 16. století, mezi exponáty budou i veduty, cechovní artikule, pečetidla nebo vandrovní knížky. Novináře o tom dnes informoval mluvčí archivu Petr Kolín

Výstavu z archiválií, dlouhá desetiletí ukrytých v depozitářích, pořádá liberecký archiv jednou do roka v rámci oslav Mezinárodního dne archivů. V minulých letech byly výstavy zaměřené například na kroniky, turistické spolky nebo divadelnictví. Na jedné výstavě archiv ukázal do té doby nepublikované snímky z bourání liberecké radnice na konci 19. století.

Tentokrát si archiv vybral za téma cechy, neboť v dějinách středověkých měst tvořili řemeslníci významnou skupinu obyvatel. "Bývali členy městské rady a často působili rovnou v čele městské správy. Profesně se řemeslníci sdružovali v bratrstvech, zpočátku vrchností zakazovaných. Z nich se později vyvinuly cechy," uvedla archivářka a spoluautorka výstavy Hana Chocholoušková.

Prvním dokladem o ceších na českém území je cechovní řád pražských krejčí z roku 1318. Nejstarší dochované cechovní písemnosti z Liberecka jsou z Frýdlantu. "Máme tu archiválie již od 16. století, třeba z cechu tkalců, krejčích, obuvníků, řezníků, pekařů nebo z bratrstva soukenických tovaryšů," uvedl z jeden autorů výstavy Jiří Bock. V regionu byl asi nejvýznamnějším liberecký cech soukenický. "Právě na něm stál od 18. století nebývalý rozvoj města, jeho bohatství a sláva. Počátky cechu klademe už k roku 1579," řekl. Cech soukeníků v Liberci zanikl na konci roku 1860. "Na jeho činnost záhy navázalo nově utvořené sdružení - Živnostenské společenstvo libereckých soukeníků, na které přešel i veškerý cechovní majetek," dodal Bock.

Písemnosti cechů a tovaryšských bratrstev z Liberecka uchovává archiv v 73 souborech. "Bohužel, z činnosti řady cechů se žádné archiválie nedochovaly a dnes víme jen to, že existovaly. Podobné je to také u některých společenstev," řekl ředitel libereckého archivu Robert Filip.

Zahájení výstavy je v archivu tradičně spojeno s komentovanými prohlídkami areálu ve Vilové ulici ve Františkově, konat se budou v pondělí v 10:00, 14:00 a 17:30. Výstava Za tajemstvím a minulostí cechů potrvá další tři týdny, do pátku 3. července. Přístupná bude od pondělí do čtvrtka, v pátek jen po předchozí domluvě. Vstupné se neplatí.

Nejstarší archiválie v libereckém archivu jsou ze 14. století. Převážná část materiálů do roku 1945 je s ohledem na charakter zdejšího osídlení psána německy. Návštěvníkům a badatelům je k dispozici archivní knihovna s 24.000 tituly knih, novin a dalších publikací. V depozitářích archivu je 6100 metrů archiválií tvořících zhruba 2200 souborů. Množstvím uložených archiválií patří Liberec mezi největší okresní archivy v republice.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, Liberec, Liberecký kraj, Kolín, exponát, kniha, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co skrývá archiv v Liberci? V pondělí zahájí výstavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.