Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Vesci skončilo setkání skautů, přijelo jich na 1400

Sportovními hrami skončilo dnes v Liberci pětidenní setkání mladých skautských vedoucích, většině účastníků bylo od 15 do 24 let. Akce Obrok 2015 se ve sportovním areálu Vesec zúčastnilo 1400 skautů z celé republiky. "Přálo nám i počasí, pouze v sobotu večer jsme kvůli silnému větru museli ukotvit stany," uvedl za organizátory Martin Štěrba.

Festival byl určen hlavně pro mladé skautské vedoucí, kteří po celý rok pořádají výpravy s dětmi do přírody, učí je samostatnosti a připravují pro ně program. "Na akci mohli načerpat nové zkušenosti, získat inspiraci, poznat nové kamarády," řekl Štěrba.

Skauti se například věnovali netradičním sportům, jako kin-ball či möllky, a setkali se s veřejně známými lidmi. "Asi největší zájem byl o besedy se sportovním komentátorem Robertem Zárubou, předsedkyní Úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, hercem Markem Vašutem a horolezcem Markem Holečkem," uvedl Štěrba.

Skauti se mohli také setkat s bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem, umělcem Romanem Týcem, samozvaným prezidentem Liberlandu Vítem Jedličkou či nejlepším českým webdesignerem Janem Řezáčem. Skauti na akci rovněž pomáhali neziskovým a příspěvkovým organizacím. Působili na 50 místech, například v Jedličkově ústavu nebo v zoo. "Zpívali také seniorům v nemocnici, natírali můstky na Ještědu nebo čistili lesy v Lidových sadech," dodal Štěrba.

Festival Obrok pořádá organizace Junák - český skaut, která má více než 53.000 členů. Skautské setkání se koná každé dva roky, vždy v jiné části republiky. Letos se akce uskutečnila poosmé. "Zatím se neví, kde bude příště. To se rozhodne asi až na začátku příštího roku. Určitě to ale bude zase nějaké zajímavé místo," řekl Štěrba. V minulosti se akce konala například v blízkosti Vodního hradu Švihov, v Blansku, pevnosti Josefov nebo u Jindřichova Hradce.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Robert Záruba, Národní galerie v Praze, Dana Drábová, Liberland, Marek Vašut, Marek Holeček, Milan Knížák, Junák - český skaut, Jihomoravský kraj TGM, z. s., Vít Jedlička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vesci skončilo setkání skautů, přijelo jich na 1400  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.