Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Senioři by měli dostat jednorázový bonus 600 korun k důchodu

Důchodci by v prosinci měli dostat jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 600 korun. Příslušný návrh dnes schválila vláda, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh zákona nyní půjde do Parlamentu. Zvláštní bonus, který celkem přijde na 1,73 miliardy korun, pokryje zejména ministerstvo práce a sociálních věcí.

.V příštím roce důchody vzrostou v průměru zhruba o 100 korun."Jsem rád, že se nám podařilo najít koaliční kompromis a vláda dnes odsouhlasila mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 600 korun, který bude vyplacen ještě letos v prosinci," uvedl k rozhodnutí kabinetu Sobotka. "Považuji za správné, aby z rychlejšího růstu ekonomiky měli prospěch i senioři," sdělil. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek zase vyjádřil přesvědčení, že příspěvek pomůže především penzistům s nižšími příjmy.

Finance na jednorázový příspěvek bude muset najít ministerstvo práce a sociálních věcí. "V pátek proběhlo jednání na úrovni náměstků a došlo tam k předběžné dohodě, že my je najdeme v naší kapitole," řekla novinářům před jednáním vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ujistila, že její úřad je schopen potřebné peníze najít.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání kabinetu uvedl, že menší částky půjdou také z rozpočtů ministerstev vnitra obrany a spravedlnosti. U vnitra to bude 25 milionů korun, u obrany 20 milionů a u spravedlnosti pět milionů.

Nový zákon má pět paragrafů. Příspěvek 600 korun mají dostat lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat ho mohou i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek musejí ale písemně požádat, a to nejpozději do konce roku 2016. Marksová navrhuje, aby Sněmovna schválila zákon hned při prvním projednávání. Norma by měla platit od října.

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Marksová původně navrhovala přidat důchodcům víc, než nařizuje zákon. Od ledna si měli podle jejího plánu přilepšit v průměru o 205 korun, tedy o 1,8 procenta. Po dohodě politiků by se penze ale měly příští rok upravit podle zákonných pravidel. Ministerstvo práce odhaduje zatím růst o 0,9 procenta, tedy v průměru asi o stokorunu.

Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to po zákonné valorizaci mělo být 112,5 procenta. Letos odpovídá penze 41,5 procentům hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta.

Zdroj: ČTK

Štítky starobní důchod, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Bohuslav Sobotka, vláda, ČSSD, Parlament České republiky, Michaela Marksová, Pavel Bělobrádek, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři by měli dostat jednorázový bonus 600 korun k důchodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.