Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lemurům se zatím na ostrůvku nelíbí, raději skočili do vody

První pokus umístit na dosud prázdný ostrůvek na jezírku čtyři lemuří samce dnes v Liberci nevyšel. Elektrické ohradníky vzácné poloopice nezastavily a dvě z nich skočily do vody. "Scénář byl trochu jiný, než byla realita, ale není to žádná tragédie. Budeme pracovat na zdokonalení současného řešení," řekl mluvčí zoo Jan Kubánek.

Odhaduje, že zoo se znovu pokusí vysadit lemuří samce na ostrov přibližně do 14 dnů.

Lemuři, oblíbení mezi dětmi i díky postavě Jelimána z animovaného seriálu Tučňáci z Madagaskaru, se stanou novou atrakcí zahrady. Zoologové se proto rozhodli umístit Raracha, Satanáše, Azraela a Belzebuba na netradiční místo. V úniku z ostrova s bambusovou konstrukcí jim měla bránit asi metrová zábrana sestavená z elektrických ohradníků, což bylo pět drátů nad sebou vzdálených od sebe asi 15 centimetrů.

"Podle zkušeností z jiných zoo jsme předpokládali, že to pro ně bude dostatečné varování, aby se k tomu nepřibližovali. Dva si ale nechali dát ránu od ohradníku, na její popud překonali plůtek a skočili do vody," řekl Kubánek. "Plávání sice není jejich přirozenost, ale plavat umí, i když o tom nevědí," dodal. Lemuři se však daleko nedostali, připravení zoologové je odchytli ještě ve vodě. Podle Kubánka se jim znovu potvrdilo, že každé zvíře je jedinečné. "Opatření jsme konzultovali s jinými zahradami, jinde jsou dostatečné zábrany vysoké pouhého půl metru," uvedl.

Čtyři lemury černé získal Liberec loni na podzim z olomoucké zoo. "My si na těchto zvířatech vyzkoušíme naše podmínky a schopnosti ujmout se jich. Pokud bude vše v pořádku, tak bychom se pokusili o chov," uvedl vedoucí zoolog Luboš Melichar.

Návštěvníci lemury zatím v expozici vidět nemohli, jsou v zázemí. Ve volné přírodě tento ohrožený druh poloopic obývá deštné lesy na ostrově Madagaskar. Na výšku mají až 110 centimetrů, živí se plody, semeny a drobnými obratlovci. Dožívají se zhruba 20 let.

Zdroj: ČTK

Štítky ostrůvek, Liberec, Tučňáci z Madagaskaru, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Já bych po ráně od ohradníku asi taky radši skočila do vody. Co tam dát sítě, než si zvyknou. Přece to nejsou ovce.

Středa, 17. června 2015, 14:34Odpovědět

Lemurům se zatím na ostrůvku nelíbí, raději skočili do vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.