Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obchodní centrum Nisa podpořilo 8 nevšedních projektů

Novou naučnou zahradu pro děti, tee-pee skautského oddílu, charitativní běh i sluchově postiženého mladého lyžaře podpoří Obchodní centrum Nisa Liberec finančním grantem. Vůbec poprvé za dobu své existence jej obchodní centrum vyhlásilo letos v únoru a nabídlo zájemcům z řad veřejnosti rovných 100 000 korun na podporu jejich aktivit. Grantový program zaujal a sešly se desítky rozličných žádostí. OC Nisa na konci května vybrala 8 žadatelů, které podpoří finančním příspěvkem.

„Zájem o Grantový program OC Nisa nás mile překvapil. Abychom uspokojili co nejvíc zájemců, rozhodli jsme se celou částku rozmělnit a podpořit tak větší množství projektů,“ uvedla marketingová koordinátorka OC Nisa Liberec Ivana Lehká.

Při výběru se organizátoři snažili vybrat projekty z různých oblastí a z různých míst Libereckého kraje. Žadatelé přišli s velmi zajímavými náměty. Finanční podpory se například dočkal sluchově postižený lyžař Matěj Ponocný z Rokytnice nad Jizerou, jehož velkým přáním je zúčastnit se evropských či světových závodů pro sluchově postižené sjezdaře. Jeho rodina je ovšem široká a má řadu finančních závazků, a tak pro ni není snadné financovat Matějovy sportovní výpravy. K naplnění části jeho sportovního snu už příspěvek OC Nisa pomohl. Matěj poslední květnový den zazářil na Mistrovství ČR neslyšících a ve své kategorii vybojoval 5 zlatých medailí.

Ze zcela jiné oblasti je žádost Spolku Patron z Jablonce nad Nisou, který od OC Nisa získá peníze na opravu hrobky Josefa Matouschka, libereckého propagátora turistiky, která chátrá na hřbitově v Oldřichově v Hájích. „Hrobka byla objevena členem Spolku Patron Otto Pospíšilem v roce 1997 na hřbitově v Oldřichově v Hájích v zanedbaném stavu. V roce 2000 byla částečně zbavena náletů a upravena. Od té doby opět chátrá. Spolek Patron v roce 2015 provede celkovou rekonstrukci hrobky a vzpomínkovým setkáním v červenci 2015 připomene 70. výročí úmrtí této významné liberecké osobnosti,“ popisuje v žádosti zástupce spolku Bohumil Horáček.

Jedna z podpořených žádostí, Charitativní běh Nadace Olgy Havlové, jíž navrhl Mezinárodní klub studentů při TUL Liberec, dokonce už dostala konkrétní obrysy a uskutečnila se. Běh se odehrál 31. května a zúčastnilo se ho 182 registrovaných běžců. Lidé běhali kolem harcovské přehrady a na startovném nashromáždili 27 149 korun na nákup sportovního invalidního vozíku pro sedmadvacetiletého Ondru Veselého.

Hlavním cílem programu OC Nisa je podpořit iniciativu místních obyvatel, kteří chtějí něco změnit, zlepšit nebo nově vybudovat, a ovlivnit tak místní komunitu a podpořit vzájemné vztahy a soužití.

Podpořené projekty v Grantovém programu OC Nisa Liberec

• Jana Ponocná, Rokytnice nad Jizerou – příspěvek pro neslyšícího mladého lyžaře
• MCU KOLOSEUM, o.p.s. Liberec – pořízení vybavení pro odpočinkovou zónu 
• Mezinárodní klub studentů při Technické univerzitě v Liberci o.s. – organizace Charitativního běhu Nadace Olgy Havlové
• Hospicová péče sv. Zdislavy Liberec – příspěvek na zajišťování hospicové péče
• Junák - český skaut, středisko Mustang Liberec – pořízení tee-pee pro junáky
• Spolek Patron, občanské sdružení Jablonec n. N. – rekonstrukce hrobky Josefa Matouschka v Oldřichově v Hájích
• Základní škola a Mateřská škola Barvířská, Liberec – vybudování biodiverzní zahrady pro děti
• Mateřské a dětské centrum MAJÁK, Tanvald  – projekt rozvoje řeči a grafomotoriky u předškoláků

Napsala redakce

Štítky Lužická Nisa, obchodní centrum, Liberec, projekt, lyžař, Olga Havlová, Josef Matouschek, Oldřichov v Hájích, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodní centrum Nisa podpořilo 8 nevšedních projektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.