Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Novinkou v prázdninové nabídce Ž. Brodu je minimuzeum

Nově otevřené minimuzeum skleněných betlémů obohatí letošní prázdninovou nabídku Železného Brodu na Jablonecku. Jeho prohlídka bude součástí speciálního programu, který bude infocentrum nabízet turistům každý prázdninový čtvrtek. Novináře o tom informovala vedoucí městského informačního centra Iva Chaloupková.

Speciální prázdninovou nabídku připravuje Železný Brod pro turisty už několik let, na každou sezonu se snaží přijít s něčím jiným.

Minimuzeum skleněných betlémů je otevřené od konce května, vstupné je dobrovolné. Provozuje ho Alena Kortanová, která pochází ze sklářské rodiny. Impulsem k jeho vzniku byly vánoční výstavy skleněných betlémů, které už několik let patří k nejpopulárnějším výstavám v městské galerii. V minimuzeu jsou figurkové betlémy, velký hutní betlém, betlémy korálkové, malované na skle, vyrobené z dutých trubic, betlémy z rytého i broušeného skla. Vystaveno je 50 exponátů, některé mají stejný motiv, jsou ale vytvořené různými technikami. "Technologická různorodost přidává sbírce na pestrosti a na kráse," uvedla Chaloupková. V muzeu je i kreativní korálková dílnička s možností vyrobit si vlastní náhrdelník, náramek či náušnice.

Minimuzeum je otevřeno od pondělí do soboty, ve čtvrtek ale bude jedním ze zastavení speciálního prázdninového programu. "K jeho největším lákadlům patří rozhodně prohlídka běžně nepřístupné zvonice na Malém náměstí," upozornila Chaloupková. Dřevěnou zvonicí bude zájemce každý čtvrtek v 10:00 provádět dlouholetý zvoník Vladimír Hlubůček. Součástí čtvrtečního programu jsou i komentované prohlídky památkové rezervace Trávníky nebo bezplatný vstup do muzea s národopisnou expozici na Bělišti. Děti tam navíc dostanou zdarma hrací list ke hře pro celou rodinu nazvané Život na Bělišti. Ve čtvrteční nabídce je i možnost projet si památkovou rezervací na koloběžce. Půjčovat je budou v infocentru s padesátiprocentní slevou, nutné je ale zamluvit si koloběžku nejpozději den předem.

Zdroj: ČTK

Štítky Železný Brod, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinkou v prázdninové nabídce Ž. Brodu je minimuzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.