Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou sterilované patizony

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou letos sterilované patizony od soukromého farmáře Jana Vericha z Českého ráje. Bioprodukt, který může chutí konkurovat oblíbeným kyselým okurkám, získal od poroty 1034 bodů. Patizony ve sladkokyselém nálevu tak v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje 2015 porazily dalších 60 produktů.

O výrobek roku se v Libereckém kraji soutěží už podvanácté. "Soutěž o titul Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství probíhá od roku 2004 a za dobu její existence o titul soupeřilo již 384 regionálních výrobků. Z nich 96 bylo oceněno titulem Výrobek roku a 11 získalo titul Nejlepší výrobek roku," uvedl náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Dalších deset produktů získá titul letos, výsledky budou oficiálně vyhlášeny na krajských dožínkách 5. září ve Frýdlantu na Liberecku.

Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci do 12 kategorií. Neobsazena ale zůstala kategorie mléko a mléčné výrobky a v kategorii zmrzliny a smetanové krémy se komise rozhodla cenu neudělit, protože tam byl jen jeden přihlášený. "Každý výrobek je v soutěži posuzován podle devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," popsal způsob hodnocení Jadrný. Nejobsazenější byly podle něj kategorie maso a masné výrobky, kde bylo 17 produktů, a biopotraviny, kde komise vybírala z osmi výrobků.

Výrobek Libereckého kraje není jedinou soutěží v kraji, souběžně vyhlašuje ministerstvo soutěž Regionální potravina Libereckého kraje, do níž se však nemohou přihlásit velcí producenti. Sterilované patizony Jana Vericha jsou nejen absolutně nejlepším výrobkem v kraji, ale zvítězily i v kategorii zpracované ovoce a zelenina, novinka navíc získala označení Regionální potravina Libereckého kraje. Podobně letos dvojí ocenění Regionální potravina a Výrobek roku získal také tříkilogramový pecen z pekárny Jiřího Mikuly v Turnově.

Označení Výrobek Libereckého kraje ale nově ponese také bio kozí tvaroh Jonáš z farmy Josefa Pulíčka v Pěnčíně, Káva Espresso America Blend z pražírny Karla Pejška v Liberci, alkoholický nápoj Bohemia 12 Višeň ze Style Bohemia nebo Šunka od kosti od firmy Podkrkonošská uzenina. Porota se rozhodla ocenit také Syrob mátový od jablonecké firmy Kitl, tmavý ležák Čerťák ze Sklárny a minipivovaru v Harrachově, květový med Kataríny Štáglové a Jeřmanický tvaroh tučný ze Zemědělské farmy K.E.K.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, patizon, soutěž, Český ráj, Josef Jadrný, jídlo, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou sterilované patizony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.