Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec chce do údržby zeleně zapojit i obyvatele města

O údržbu městské zeleně v Liberci se starají technické služby, které k tomu využívají i dlouhodobě nezaměstnané. Radnice se pokusí zapojit i obyvatele města. "Chceme motivovat občany a místní organizace, aby se spolupodíleli brigádně na úklidu a údržbě veřejných prostor města," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Na jednoho obyvatele stotisícového města připadá skoro 500 metrů čtverečních zeleně včetně lesů, z toho přes 37 metrů čtverečních je parková zeleň. Liberec na údržbu zeleně každoročně vydává 22 milionů korun. Kromě TSML se o veřejné plochy stará i příspěvková organizace města Komunitní práce Liberec, která pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným najít pracovní uplatnění. "Obecně prospěšná společnost zajišťuje ruční čištění města, úklid odpadků, likvidaci černých skládek," uvedla náměstkyně.

Liberec díky evropským dotacím v posledních letech revitalizoval několik městských parků, přesto je podle Hrbkové stav vzrostlé zeleně ve městě ve velmi zanedbaném stavu. Radnice chce proto připravit další projekty, nyní se zaměřuje na stanovení priorit. "Rádi bychom všechny tyto záměry projednávali s veřejností. Maximum projektů pak budeme připravovat formou komunitního plánování, tak, aby nově upravované plochy byly připravovány s lidmi pro lidi," řekla Hrbková.

Nedávno například přišli studenti s nápadem vybudovat na nevyužitém městském pozemku v Komenského ulici parčík, který by sloužil zejména mladým lidem k setkávání, posezení a relaxaci. Radnice plánuje vytvoření lesoparku nad teplárnou, centrálního městského parku u zámku a galerie nebo revitalizaci oblasti kolem přehrady. Podle náměstkyně městu také chybí jednotná koncepce podoby mobiliáře. "Proto je v Liberci nesčetně druhů laviček, odpadkových košů," poznamenala náměstkyně.

Nové vedení města zatím ustoupilo od chystaného kácení poškozené stoleté lipové aleje v promenádní Masarykově ulici a výsadby mladých stromů. Nechá vypracovat nový posudek zdravotního stavu stromů a učiní jen nezbytná stabilizační opatření. Vedení sice připouští, že kácení bude časem nutné, zatím ale nerozhodlo, jak bude postupovat. Hrbková se přiklání k variantě obnovy po etapách, jež budou od sebe vzdálené tři až pět let.

Není to ale jediná alej ve městě, která potřebuje revitalizaci. Obnovu například potřebuje stromořadí v ulicích Na Bojišti nebo U Krematoria. Některé stromy poškozují i vandalové. Minulý týden někdo polámal loni vysazené lípy ve Dvořákově ulici poblíž Severočeského muzea. Poničil 15 stromů, škoda přesáhla 100.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, údržba, strom, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce do údržby zeleně zapojit i obyvatele města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.