Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecké muzeum vystavuje archeologické nálezy z Příšovic

Model krematoria starého 3000 let, keramické nádoby, do nichž se dávaly ostatky zemřelých, nebo kamenné sekyrky a další pravěké nástroje jsou na nové výstavě v Severočeském muzeu v Liberci. Jde o část unikátních nálezů, které archeologové vykopali v Příšovicích nedaleko Turnova. Pro svoji výjimečnost se naleziště stala kulturními památkami.

Jedno z nejzachovalejších a největších pohřebišť pozdní doby bronzové objevili archeologové v lokalitě na Cecilce před deseti lety. "Vystavujeme poprvé od doby, co se celé naleziště zrekonstruovalo. Zabralo nám to osm let," uvedl archeolog a kurátor výstavy Petr Brestovanský.

Díky nálezu jedinečného žároviště na spalování mrtvých získali archeologové představu o pohřebních rituálech té doby. "Celý proces kremace vysvětlujeme v deseti bodech. Léta bádání se nám tak vešla na jednu A4," poznamenal archeolog. Podle něj se jim na Cecilce podařilo zachránit a rekonstruovat skoro 700 pohřebních nádob z 90 žárových hrobů. "Jsme omezeni prostorem, a tak vystavujeme jen větší celky. Kdybychom chtěli vše, tak by výstavní plocha musela být desetkrát větší," zmínil archeolog.

Na výstavě Život a smrt v pravěku jsou například i ostatky zemřelého. "To je 2,61 kilogramu kostí, které byly rozsypané v pohřebních nádobách," uvedl Brestovanský. Díky antropologickým rozborům jim průměrný věk zemřelých na pohřebišti vyšel na devět let. "Muži moc pohřbíváni nebyli, pravděpodobně umírali v boji, na lovu. Průměrný věk hodně snižovaly děti, často tam byly i mladé maminky ve věku 15 až 18 let," uvedl Brestovanský. Děti v pohřebních nádobách mívaly i hračky, v jedné vitríně je například stále funkční chrastítko.

Na výstavě prezentují archeologové i druhé významné naleziště z Příšovic, kterým je pravěké sídliště objevené v roce 2007 u dálnice. V době mladšího neolitu se tam nacházela jedna z největších vesnic prvních zemědělců na území dnešního Česka. "Sedmnáct dlouhých domů a přes 20 dílenských okrsků na výrobu štípané a broušené industrie dělají z této lokality největší prehistorické výrobní a sídelní centrum v období vypíchané keramiky ve střední Evropě. Jeho stáří je 6700 let," uvedl archeolog.

Na výstavě Život a smrt v pravěku je vidět, čím se v té době lidé živili a zabývali. Z pazourků vyráběli srpové čepelky, škrabadla a výrobu broušených nástrojů dokládají různé polotovary, vývrtky, ploché sekerky a pokažené nedovrtané nástroje. Archeologové našli v Příšovicích i obilná sila a zbytky topenišť a pecí na pražení obilí. Výstava bude v hlavním sále muzea do poloviny října.

Zdroj: ČTK

Štítky Příšovice, výstava, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Turnov, muzeum, archeologický nález, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké muzeum vystavuje archeologické nálezy z Příšovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.