Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Máchově jezeře jsou ve zvýšené míře sinice

V Máchově jezeře na Českolipsku se ve zvýšené míře objevily sinice. Nižší průhlednost má koupaliště v nedaleké Dubé, kvalita vody na ostatních přírodních koupalištích v Libereckém kraji se nezměnila, vyplývá z informací uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Pro Máchovo jezero není zvýšený výskyt sinic nic neobvyklého, stejně jako nyní i v minulých letech hygienici kvůli nim nedoporučovali koupání vnímavým jedincům. Lidé by se po koupání měli osprchovat, zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží je zejména u alergiků, těhotných žen či děti.

Odborníci předpokládali, že v boji proti sinicím Máchovu jezeru prospěje loňské vypouštění. Vody v jezeře je ale stále málo a rychleji se ohřívá, což sinicím prospívá. "Koupat se dá, ale k zahájení lodní dopravy potřebujeme, aby hladina stoupla aspoň o 19 centimetrů," uvedl pro provozovatel lodní dopravy Vladimír Reichert. Průměrná hloubka v jezeře je asi dva a půl metru.

Hygienici nadále nedoporučují koupání v Zákupech na Českolipsku a Chrastavě u Liberce. V Zákupech laboratorní rozbory prokázaly cerkárie, tedy larvy motolice. Ty se zavrtávají lidem do kůže a vyvolávají svědivé vyrážky, při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Město, jež koupaliště provozuje, již nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjí. Zda jsou opatření účinná, ukáže rozbor ve druhém červencovém týdnu. "Kvůli vývojovému cyklu cerkárií by dřívější odběry neměly smysl," konstatovala mluvčí hygienické stanice Zuzana Balašová.

Chrastavské koupaliště má problém s výskytem bakterií, které indikují fekální znečištění. Aktuální rozbory jsou sice dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Chrastavské koupaliště patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky.

Mírně zhoršená voda je v Dubé - Nedamově a na Harcovské přehradě v Liberci. V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, ne všechna jsou už ale v provozu. Na zahájení sezony se teprve chystají zejména koupaliště v horských oblastech Semilska a Jablonecka.

Zdroj: ČTK

Štítky Máchovo jezero, koupaliště, Liberec, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Dubá, koupání, Zákupy, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Máchově jezeře jsou ve zvýšené míře sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.