Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V liberecké botanické zahradě dnes stěhovali vzácnou bonsaj

Vzácnou, více než 200 let starou bonsaj jalovce čínského dnes stěhovali v Botanické zahradě v Liberci z venkovní expozice. Čtyři muži měli co dělat, aby květináč s jalovcem přenesli na přistavený vozík, pak už byla přeprava po areálu zahrady mnohem snazší.


Tento jalovec je nejstarší bonsají ve střední Evropě, od středy do pondělí 6. července bude hlavním exponátem výstavy bonsají v areálu zahrady, řekl dnes hlavní zahradník Zdeněk Eichler.

Jalovec čínský (Juniperus chinensis) pochází z Číny, Koreje a Japonska. Patří mezi neopadavé rostliny. Běžně dorůstá výšky až 15 metrů a šířky šesti metrů. Ten liberecký však takových rozměrů nikdy nedosáhne. Jako bonsaj se do Evropy dostal někdy kolem roku 1882 z Dálného východu. Už tehdy mu podle odhadů muselo být přes sto let. Rostlinu přivezl nadšený amatérský botanik hrabě Karl Stubenberg nejprve do Vídně, později ji věnoval svému bratrovi v Letohradu. Od tamního zahradníka ji později získal učitel Josef Kudláček, který ji v roce 1977 věnoval Botanické zahradě v Liberci.

Podle Eichlera jde zřejmě o nejdéle pěstovanou bonsaj ve střední Evropě. Její stáří se odhaduje na 200 až 300 let, určitě jí je nejméně 230 let. V přírodě jsou ale i více než tisícileté. "Je velice přesná metoda, jak zjistit její stáří, že to uříznete a spočítáte letokruhy, což ale nikdo dělat nebude. Pak je ještě možnost to navrtat, ale do toho také nikdo nepůjde," řekl zahradník, který se o jalovec stará více než čtvrt století. "Vlastně mě donutil k tomu, abych se bonsajím začal věnovat," poznamenal Eichler.

Unikát býval v minulosti běžně přístupný v expozicích zahrady. Návštěvníci ho ale téměř zlikvidovali. "Ještě v původním areálu byla bonsaj vystavená a kolem ní chodili návštěvníci. Z jedné strany vždycky lidi přicházeli, tam ji obdivovali, a když odcházeli, tak si každý chtěl vzít nějaký suvenýrek a kousek si uštípnul. Z jedné strany proto byla hodně oholená," popsal osud bonsaje Eichler. Z té strany podle něj strom odumírá a je dutý. To je podle Eichlera důvod, proč už bonsaj vystavuje jen výjimečně. Přes léto je rostlina v nepřístupných venkovních depozitářích zahrady, v zimě ve skleníku mimo dosah nenechavců.

Výstava bonsají je tak jedinou příležitostí rostlinu vidět, lidé se sice dostanou až k ní, na výstavě bude ale stálý dozor. Mimo jalovce, který patří botanické zahradě, budou na výstavě rostliny, které patří šesti libereckým pěstitelům bonsají. "Bude tady kolem stovky rostlin," řekl zahradník. Návštěvníci budou mít možnost na výstavě obdivovat miniaturní borovice, smrky, duby, cypřiše a jalovce, ale také zajímavé pokojové bonsaje, většinou sukulenty. Zajímavou ukázkou je bonsaj rozmarýnu, která, jak podotkl Eichler, udělá parádu a ještě může posloužit jako koření.

Zdroj: ČTK

Štítky bonsaj, botanická zahrada, jalovec, výstava, zahrada, rostliny, zahradník, Liberec, střední Evropa, Japonsko, Čína, Josef Kudláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké botanické zahradě dnes stěhovali vzácnou bonsaj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.