Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Stavbě roku Libereckého kraje může rozhodnout i veřejnost

Na titul Stavba roku Libereckého kraje 2015 aspiruje 15 staveb, je mezi nimi mimo jiné i nový heliport v areálu Krajské nemocnice Liberec, nový vchod liberecké zoologické zahrady nebo loni dokončený pavilon leknínů v botanické zahradě. Odborná porota v těchto dnech stavby objíždí, od dnešního dne může na speciálně vytvořené stránce www.stavbarokulibereckehokraje.cz hlasovat i veřejnost.

Soutěž o stavbu roku se letos v Libereckém kraji koná pojedenácté. "Soutěž realizujeme od roku 2004, těší mne letitý zájem ze strany stavebních firem a architektonických ateliérů, které vítají tento způsob prezentace své práce," uvedl krajský radní pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD). Smyslem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavebnictví, architektury a projektování v uplynulém roce v kraji.

K nejznámějším nominovaným stavbám patří heliport v areálu Krajské nemocnice Liberec. Ocelová konstrukce ve tvaru trojnožky se tyčí do výšky 20 metrů rozkročená nad parčíkem v dolní části areálu nemocnice. Přistávací plocha přišla na 41 milionů korun, 73 procent získala nemocnice z fondů EU. Je vyhřívaná a vybavená světly a umožňuje přistání vrtulníku i v noci. Vrtulníky mohou v nemocnici přistávat celoročně, a to dokonce i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Železobetonová přistávací plocha ve tvaru talíře je ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, s nímž ji spojuje ocelová lávka.

Heliport je i jednou ze dvou staveb z Libereckého kraje nominovaných na prestižní ocenění Stavba roku 2015. Celkem je letos v soutěži, kterou už potřiadvacáté organizuje ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, 68 staveb. Z Libereckého kraje se o titul uchází ještě nové technologické centrum společnosti ACL TECHNOLOGY, které bylo postaveno v liberecké průmyslové zóně Jih. Do krajské soutěže stavba přihlášena není.

Stavby nominované v soutěži Stavba roku Libereckého kraje 2015

1. Přestavba křižovatky silnice I/35 a ul. České mládeže v Liberci (II. etapa)
2. Silnice I/35 Bílý Kostel - Hrádek n/N 3. Obnova silnic po povodních 2010 (III/03513 a III/03515)
4. Waldorfská mateřská škola Turnov – Daliměřice
5. Stavební úpravy kaple a návsi Mašov
6.  Nový vstup do ZOO Liberec - Lidové sady
7. Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec
8. Máchovo jezero - oprava výpustního zařízení
9. Malá Skála, Vranov - obnova vyhlídkové terasy u kaple
10. Terminál Železný Brod - 1. etapa
11. Víceúčelové zařízení sportovního areálu Střelnice, Jablonec n. N.
12. Rekonstrukce objektu kotelny v Železném Brodě
13. Rekonstrukce domu U páva, ul. 8. března 21/23, Liberec
14.  Krajská nemocnice Liberec – HELIPORT

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Stavba roku, Krajská nemocnice Liberec, soutěž, nemocnice, Liberec, ČSSD, Evropská unie, Železný Brod, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Stavbě roku Libereckého kraje může rozhodnout i veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.