Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obnovená naučná stezka ve Vesci začala sloužit veřejnosti

Obnovená dvoukilometrová stezka kolem Veseckého rybníka opět slouží veřejnosti. Díky novému povalovému chodníku a několika mostkům je cesta bezpečná a navíc byla nově doplněna o informační panely s QR kódy. Oblíbená stezka, na které se během posledních let podepsal zub času, doznala změn a v úterý byla slavnostně otevřena.

„Práce na obnově probíhaly od podzimu minulého roku a celkem jsme umístili 60 metrů povalů z modřínového dřeva, včetně dvou mostků a sedmi nových tabulí. Za pomoc vděčíme i městu Liberec, které je vlastníkem většiny pozemků,“ uvedla Květa Morávková, předsedkyně Základní organizace ČSOP Armillaria.

Stezka dlouhá 2,3 kilometru má sedm zastavení, vede Veseckým údolím i kolem stejnojmenného rybníka. Údolí je unikátní svou pestrostí střídajících se přírodních či přírodě blízkých stanovišť na poměrně malé ploše, asi 50 hektarech. Jsou tam tůňky, mokřady, slatinné loučky i rašeliniště. Údolí Mlýnského a Lučního potoka bylo od 50. let minulého století rezervováno pro výstavbu přehrady, která by zásobovala vodou průmyslové provozy v okolí. Díky tomu zůstalo toto území ušetřeno vlivům zemědělského hospodaření i rozsáhlejší výstavby. Přehrada zde ale nevznikla, a tak v těsné blízkosti města zůstala výjimečně zachovalá přírodní enkláva.

Za svůj domov si údolí vybralo velké množství různých rostlin a živočichů. „Podle průzkumů se tady nachází přes 400 druhů rostlin a žije 250 druhů hmyzu a téměř 100 druhů obratlovců. Pozorní návštěvníci tak mají na procházce možnost vidět ve svém přirozeném prostředí například ledňáčka, mloka nebo čolka,“ upřesnila Květa Morávková s tím, že ochránci přírody usilují o to, aby bylo Vesecké údolí prohlášeno za přírodní rezervaci.

Štítky údolí, Liberec, naučná stezka, Luční potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovená naučná stezka ve Vesci začala sloužit veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.