Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj připravil kurz pro kuchaře ze školních jídelen

Liberecký kraj připravil na srpen kurz vaření pro kuchaře ze školních jídelen. Budou se učit, jak atraktivně zpracovat i nepopulární suroviny, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou třeba ryby, luštěniny nebo brokolice. Kurz se uskuteční 20. srpna a měl by být pro kuchaře a vedoucí školních jídelen hlavně inspirací.

Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce odhalily, že některé školní jídelny nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Situace se ale zlepšuje. Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a vedle ídelen se radnice zaměřila i na nápojové a jídelní automaty ve školách a také na sortiment, který nabízejí školní kantýny.

Také Liberecký kraj si uvědomuje, jak důležité je pro děti zdravé stravování. Kurz je určen všem, kdo mají zájem vařit pro děti jinak a zajímavěji. "Účastníci kurzu budou společně se zkušeným šéfkuchařem připravovat polévku, dva hlavní chody a dezert. Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby," vysvětlila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Na kurzu se účastníci naučí vybírat kvalitní a vhodné suroviny, zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky. Vše atraktivně a navíc v rámci norem, které pro školní stravování platí. "Kurz povedou kuchaři, kteří mají zkušenosti s přípravou pokrmů pro děti a znají problematiku školního stravování. Na místě budou moci účastníci pohovořit také s nutričním terapeutem a dozvědí se od něj různá doporučení o pestrosti stravy pro dětského strávníka. Navíc si všichni zúčastnění odnesou z kurzu i sešit receptů," dodala Martinková.

Kurz je zdarma a zájemci se mohou už teď hlásit na webu www.edulk.cz.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, školní jídelna, kuchař, Česká školní inspekce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj připravil kurz pro kuchaře ze školních jídelen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.