Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec o prázdninách opět otevře turistům své kostely

Jablonec nad Nisou o prázdninách opět otevře turistům své kostely. Přístupné budou od 7. července až do 25. srpna každé úterý vždy od 10:00 do 17:00. Poprvé byly jablonecké kostely v létě otevřeny mimo bohoslužeb v roce 2008 a o rok později přibyly varhanní koncerty.

Akce se setkala s velkým zájmem, proto se stala pravidelnou součástí letní nabídky ve městě. Každý rok v létě do kostelů zavítá bezmála 3000 návštěvníků.

Turistům se otevře kostel svaté Anny, který je nejstarší dochovanou stavbou ve městě, ale i nejmladší a také největší římsko-katolický kostel v Jablonci - kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, postavený podle návrhu místního rodáka a celoevropsky proslulého architekta Josefa Zascheho. "Na seznamu zpřístupněných sakrálních památek je také pseudogotický kostel Dr. Farského v těsné blízkosti pěší zóny. Není nijak monumentální, ale zato je velmi fotogenický a přitahuje proto pravidelně pozornost turistů," doplnila Regína Fučíková z infocentra.

Milovníci secese by neměli minout starokatolický kostel Povýšení sv. Kříže. Postaven byl v letech 1900 až 1902 podle návrhu Zascheho, jako zřejmě jeho první samostatná práce. Kostel je působivou ukázkou sakrální secesní architektury. Podobné stavby jsou v Česku i celé Evropě výjimečné, secese byla totiž především světským stylem a sakrální umění bylo kolem roku 1900 poněkud na ústupu. "Kostel sv. Kříže sice turisté nenajdou přímo v centru města jako ostatní zmíněné kostely, ale protože jde o sakrální památku v secesním slohu významnou i v evropském měřítku, jeho návštěvu je škoda vynechat," dodala Fučíková.

Od 17:00 hodin pak vždy v jednom z kostelů zazní varhanní hudba. "Všechny chrámy mají nyní koncertně použitelné nástroje. Návštěvníci tak budou moci porovnat zvuk varhan v podání špičkových českých interpretů," doplnil Borek Tichý, který se na přípravě programu podílel. Koncerty podle něj nabídnou známá i méně známá díla českých i světových skladatelů. "Ale také improvizace šité na míru nástroje a prostoru, včetně námětů od posluchačů," poznamenal Tichý. Prohlídky kostelů i koncerty jsou zdarma. První koncert se uskuteční v úterý 7. července v kostele sv. Anny.

Zdroj: ČTK

Štítky kostel, Jablonec nad Nisou, koncert, Josef Zasche, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec o prázdninách opět otevře turistům své kostely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.