Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nebezpečné cerkárie? Návštěvníkům koupaliště nevadí

Na koupališti v Zákupech na Českolipsku se lidé koupou bez ohledu na výskyt nebezpečných cerkárií, které tam hygienici objevili na začátku června. Hygienici koupání v takové vodě nedoporučují, protože larvy se zavrtávají do pokožky, mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce.

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci se situace zatím nezměnila, provozovatelé koupaliště ale čekají na výsledky posledních odběrů vody ze začátku tohoto týdne.

"Do vody se nasadily ryby, teď čekáme, na výsledky," řekla dnes edna z pracovnic koupaliště. Podobný krok se už v minulosti osvědčil, problémy s cerkáriemi totiž nemají v Zákupech poprvé. Už v roce 2009 tam zakázali hygienici koupání ze stejného důvodu. Koupaliště tehdy nechala radnice vypustit, dno vydezinfikovat a přes zimu vymrznout, aby cerkárie, tedy larvy červů motolic, zničila. Pak do nádrže nasadila líny, kteří se malými šnečky, v nichž se cerkárie vyvíjejí, živí.

V Libereckém kraji nedoporučují hygienici koupání také na koupališti v Chrastavě na Liberecku. Tam mají problém s výskytem bakterií, které naznačují fekální znečištění. Aktuální rozbory jsou sice dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Chrastavské koupaliště patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky. I tam se lidé bez ohledu na doporučení hygieniků v parných dnech koupali.

Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat. Zvýšený výskyt sinic v Máchově jezeře není ničím výjimečným. Odborníci předpokládali, že jezeru pomůže loňské vypouštění. Vody v jezeře je ale zatím málo a přibývá jen pomalu.

"Vody je málo, i na zahájení lodní dopravy nám stále chybí tak deset centimetrů," řekl dnes Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží a lodní dopravu. Zatímco v jiných letech vyplouvají lodě na jezero už v dubnu, letos to zatím nebylo možné. "Pokud to půjde, rádi bychom už na příští víkend zahájili alespoň vyhlídkové plavby, s pravidelnou dopravou ale budeme asi muset ještě počkat," dodal.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá, ještě přehrada Harcov v Liberci má mírně zhoršenou kvalitu vody, ta je ale jen zakalená a žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, koupání, Zákupy, okres Česká Lípa, jezero, Liberecký kraj, Liberec, Krajská hygienická stanice, Máchovo jezero, Regata Máchovo jezero, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečné cerkárie? Návštěvníkům koupaliště nevadí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.