Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kotlíkové dotace? Kraj žádá o 140 milionů korun

Liberecký kraj žádá o 140 milionů korun na takzvané kotlíkové dotace z Operačního programu Životní prostředí. Peníze jsou určené pro první dva roky, domácnosti budou moci o peníze žádat někdy na přelomu roku, sdělila dnes mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

V Libereckém kraji mohou domácnosti tyto dotace získat poprvé, zkušenosti s nimi už mají ale v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Tam se v minulých letech díky dotacím podařilo vyměnit kolem 10 tisíc kotlů, zhruba polovinou částky přispívaly kraje, druhá šla z ministerstva životního prostředí (MŽP).

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a nová úsporná opatření mohou lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 127 500 korun. MŽP dnes vyhlásilo první výzvu v objemu tří miliard korun. Podmínky dotací oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Prostřednictvím krajů chce ministerstvo na tyto účely vynaložit celkem devět miliard korun z unijních dotací a do roku 2020 vyhlásit celkem tři výzvy. Výměny by se v rámci programu mělo dočkat zhruba 80 tisíc zastaralých kotlů, 20 tisíc v první výzvě.

Domácnosti budou mít možnost čerpat dotace nejen na výměnu starého kotle za ekologičtější, ale také na úpravy domů, jako je zateplení střešních či půdních prostor nebo třeba na dílčí výměnu oken nebo dveří. "Jakmile budou k dispozici veškeré podklady a klíčové dokumenty, nutné pro zahájení přípravy projektů, zveřejníme je na webových stránkách Libereckého kraje. Také uspořádáme pro veřejnost informační semináře," řekl krajský radní pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD).

Zdroj: ČTK

Štítky dotace, Liberecký kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Operační program Životní prostředí, Richard Brabec, ANO 2011, Středočeský kraj, Moravskoslezský kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíkové dotace? Kraj žádá o 140 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.