Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici stále nedoporučují koupání na koupališti v Zákupech

Hygienici stále nedoporučují koupání na městském koupališti v Zákupech na Českolipsku kvůli výskytu nebezpečných cerkárií, jež mohou vyvolat svědivé vyrážky. Město sice učinilo nápravná opatření, zatím ale není jisté, zda pomohla. Výsledky z kontrolního odběru vody budou zřejmě na začátku příštího týdne.

Hygienici nedoporučují koupání ani na koupališti v Chrastavě u Liberce, zhoršená kvalita vody je kvůli sinicím v Máchově jezeře.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečné cerkárie? Návštěvníkům koupaliště nevadí

Nebezpečné cerkárie odhalily na koupališti v Zákupech laboratorní testy na začátku června. Město nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Nasadilo také ryby, jež se šneky živí. Podobný krok se v minulosti osvědčil, problémy s cerkáriemi totiž nemají v Zákupech poprvé. Podle hygieniků jsou nebezpečné larvy, které se zavrtávají do pokožky a mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Rekreanti ale na nebezpečí nedbají. "Koupají se," řekla pracovnice koupaliště.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá. V Chrastavě hygienici koupání nedoporučují kvůli výskytu bakterií, které naznačují fekální znečištění. Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat. Zakalená je přehrada Harcov v Liberci, tam ale žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, koupání, Zákupy, okres Česká Lípa, Liberec, Chrastava, Máchovo jezero, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici stále nedoporučují koupání na koupališti v Zákupech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.