Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČR by mohla začít s výběrem uprchlíků na konci prázdnin

Česko by mohlo začít v uprchlických táborech v Jordánsku či Kurdistánu vybírat první uprchlíky, které přijme a poskytne jim pomoc, na přelomu srpna a září. S výběrem by na místě měli pomáhat zástupci církví. Ty také nabídly, že by cizinci mohli pobývat v jejich budovách.

"Výběr na místě začne v momentě, kdy se Evropská unie dohodne, že tento projekt spouští. Pokud se vše dokončí v průběhu 14 dnů, tak vlastní výběr může začít někdy na přelomu srpna a září," řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O přijetí uprchlíků by měli v pondělí jednat ministři vnitra členských států osmadvacítky, poté pak ještě premiéři. Vláda před nedávnem schválila plán, že Česko do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků.

Křesťanské církve podle ministra nabídly nejen pomoc s výběrem, ale i své objekty a spolupráci při zajištění péče a případné integrace. "V současné době mluvíme o několika budovách především klášterů, které nejsou dnes využity. Jsou to místa, která mohou v případě menších úprav pojmout stovky lidí," řekl o nabízených budovách sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Zmínil třeba klášter boromejek ve Vidnavě. Podle předsedy Ekumenické rady církví Daniela Fajfra další kapacity mohou mít i jiné křesťanské církve.

Fajfr uvedl, že se lidé obvykle obávají neznámého. Míní, že je úlohou církví také ujistit, že není třeba se bát a je potřeba pomoci lidem v nouzi. "Budeme opravdu hledat ty, kteří potřebují pomoc, nejenom křesťany," uvedl Fajfr.

Podle Chovance migrační vlna sílí. Po nedávném zvýšení ostrahy policie zadržela 15 migrantů denně, ve středu jich bylo ale už pět desítek a dnes kolem tří desítek, uvedl ministr. Valná většina zadržených jako cílovou zemi uvádí Německo. "Počty se navyšují a problém se musí řešit ve spolupráci s evropskými zeměmi. Variantu, že bychom uzavřeli hranice a obklopili ČR ostnatým drátem, si snad v této zemi nikdo nepřeje," uvedl ministr.

Zařízení pro migranty se podle něj rychle velice plní uprchlíky a kapacita přestává stačit. "Teď je doplňujeme buňkami a buňkovištěmi, která by měla zvýšit kapacitu o dalších 120 míst," řekl Chovanec.

Většina lidí se do ČR dostává z Řecka přes Maďarsko a Rakousko. Téměř všichni uvádějí jako svůj cíl Německo.

Česko může zadržené uprchlíky vracet do země, odkud přijeli. Obvykle je tak posílá zpět do Rakouska. Kapacity jeho zařízení jsou ale také plné. "Dříve Rakousko od nás přebíralo migranty ve lhůtě jednoho až dvou dnů, dnes je to až týden. I to nám kapacity výrazně naplňuje. Potřebujeme velice rychle otevřít nová zařízení," dodal ministr.

Vláda schválila, že se znovu otevřou dvě uprchlická zařízení - ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a v Balkové na Plzeňsku. Pokud by příliv migrantů sílil, podle Chovance by objekty nestačily.

Další jednání se uskuteční v pátek. Zúčastní se zástupci ministerstev vnitra, práce, průmyslu a obchodu, církví, krajů, svazu měst a obcí i tripartity.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, uprchlík, církev, Milan Chovanec, Jordánsko, Kurdistán, Daniel Fajfr, Evropská unie, Rakousko, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR by mohla začít s výběrem uprchlíků na konci prázdnin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.