Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bohemia JazzFest okořenil svými surfařskými rytmy kytarový mág Bill Frisell

Ani letos nezůstali Liberečané a fanoušci jazzu z širého okolí ochuzeni o tradiční Bohemia Jazzfest. Ten se letos konal již podesáté a při jubilejním ročníku nabídl Liberečanům interprety z Čech, Německa a především USA, odkud se svým kvartetem dorazil uznávaný kytarový mág Bill Frisell.

Jazzovým čtvrtečním večerem před libereckou radnicí provázel sám zakladatel Bohemia JazzFestu, uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka, který je velkým propagátorem špičkového světového jazzu v České republice a který před každým vystoupením představil divákům jednotlivé interprety.

Jako první rozezněli historické náměstí Češi, konkrétně Otto Hejnic trio ve složení Otto Hejnic, Josef Fečo, Ondrej Krajňák. Toto uskupení se na Bohemia JazzFestu objevilo vůbec poprvé a sklidilo obrovský aplaus. Po českém jazzovém triu pak už nastoupili na scénu zahraniční umělci, kteří se do Liberce přesunuli z Prahy. Jak německé Tingvall Trio, tak kvartet Američana Billa Frisella totiž den před vystoupením v Liberci koncertovaly v rámci Bohemia JazzFestu na Staroměstském náměstí. A stejně jako v Praze byli pod Ještědem vrcholem večera Američané v čele se čtyřiašedesátiletým Billem Frisellem, považovaným za jednoho z největších současných géniů svého žánru. Uznávaný kytarový mág představil libereckému publiku skladby ze svého nejnovějšího alba Guitar in the Space, nesoucího se v duchu kalifornské surfařské hudby.

Nejen pro jazzové nadšence je jistě dobrou zprávou, že tradice Bohemia JazzFestu by měla v Liberci pokračovat i v nadcházejících letech. Město tento jedinečný jazzový svátek podporuje a i letos se zhruba třetinovými náklady podílelo na jeho financování. „Bohemia JazzFest je již neodmyslitelnou součástí libereckých letních prázdnin a je unikátní v tom, že široké veřejnosti nabízí možnost poslechnout si jazzové hvězdy světového formátu naživo, pod širým nebem v samém centru města a především zcela zdarma. Jde o velmi efektivní koncept, a proto bychom v nastavené spolupráci s organizátory rádi pokračovali i v příštích letech,“ řekl náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr s tím, že město letos podpořilo konání Bohemia JazzFestu dotací ve výši 200 tisíc korun.

Text a foto: Jan Vrabec

Štítky Bill Frisell, Bohemia JazzFest, Česko, USA, Německo, Liberec, Rudy Linka, Ondrej Krajňák, Praha, Ivan Langer, jazz, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohemia JazzFest okořenil svými surfařskými rytmy kytarový mág Bill Frisell  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.