Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úklidová četa posbírala ve Frýdlantu dva kýble vajglů

Kuřáci, chyťte se za nos! Víte, kolik vašich vajglů se dokáže nashromáždit na jednom průměrně velkém náměstí během pár měsíců? Přesně dva plné desetilitrové kbelíky. Tolik nedopalků totiž během pátku posbíralo téměř 30 veřejně prospěšných pracovníků na frýdlantském náměstí T.G. Masaryka.

„Nejdříve v rojnici vysbírali takzvané „špačky“ na náměstí, následovalo jejich vysbírání v přilehlých ulicích. Tedy v ulicích Svatopluka Čecha, Okružní, Děkanské, Kostelní, K. H. Borovského a v části ulice Míru,“ upřesnil vedoucí technického oddělení majetkosprávního odboru městského úřadu Frýdlant Roman Šlejtr.

Místostarosta Jiří Stodůlka doufá, že náměstí zůstane bez vajglů co nejdéle. Pokud ale bude potřeba, jsou pracovníci připraveni akci zopakovat. „Všude je dostatek odpadkových košů, do kterých mohou kuřáci zbytky cigarety vhodit. Byl bych rád, aby si uvědomili, že tito pracovníci, kteří po nich sbírali „špačky“, mohli městu pomoci jinde. Třeba při sekání trávy, úklidu jiné části města nebo při údržbě majetku města,“ podotkl.

Vedení města navíc chystá apel na provozovatele restaurací Bílý kůň a Snack bar, před kterými bylo nedopalků nejvíce. „Budeme na jejich provozovatele apelovat, aby v jejich blízkosti instalovali venkovní popelníky,“ uzavřel místostarosta Jiří Stodůlka.

Podle studie Národního institutu pro technologie představují nedopalky velké riziko jak pro lidské zdraví, tak pro životní prostředí.  Nedopalky obsahují stovky karcinogenních látek a také radioaktivní polonium 210. To je 250tisíckrátjedovatější než kyanidy.

Štítky Frýdlant, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Stodůlka, Karel Havlíček Borovský, Svatopluk Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úklidová četa posbírala ve Frýdlantu dva kýble vajglů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.