Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stovky domácností na Frýdlantsku byly po bouřce bez proudu

Silná bouřka zasáhla v noci na dnešek Frýdlantsko. Nárazový vítr lámal stromy, které zatarasily silnice a poškodily elektrické vedení. Bez proudu byly stovky domácností, hlavně v oblasti Kunratic, Višňové a Raspenavy, řekla dnes severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Do 16:00 se podařilo odstranit všechny poruchy na vysokém napětí a většinu poruch na tom nízkém.

Silná bouřka se Frýdlantskem prohnala v neděli kolem 21:00. Třeba v Hejnicích nebo Novém Městě pod Smrkem spadlo podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) během hodiny přes 20 milimetrů srážek.

Popadané stromy zastavily v neděli večer provoz na několika železničních tratích. Do spadlého stromu najel kolem 20:30 osobní vlak z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlant. "Jednalo se o poslední spoj na trati," sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Další spadlý strom zastavil ve stejnou dobu provoz na trati z Frýdlantu na Černousy. "Zpožděn byl jeden nákladní vlak a jeden osobní vlak Černousy - Liberec, jeho zdržení bylo asi dvě hodiny," dodal mluvčí.

Od rána ale opět všechny vlaky jezdí. "Od večera do dnešního rána zasahovali hasiči s motorovými pilami u padesátky technických pomocí. Nárazový vítr vyvrátil řadu stromů, které zatarasily silnice. Nejvíce zásahů hasiči zaznamenali mezi 19:00 a 22:00, to vyjížděli 28krát," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Stromy podle ní padaly na komunikace hlavně na Liberecku, kde vyjížděli hasiči na 31 míst. "Třeba v Horní Řasnici, Lázních Libverda, ve Višňově spadly společně se stromy i dráty elektrického vedení. Další stromy jsme odklízeli v Heřmanicích, Dětřichově, Novém Městě pod Smrkem, Frýdlantu, Kunraticích, Bílém Kostele nad Nisou nebo Kryštofově údolí," řekla mluvčí.

Desetkrát vyjížděli hasiči k popadaným stromům a polámaným větvím na Českolipsku. "Pomáhali v Zahrádkách, Dubé, Tuhani. V Doksech musela být odstraněna popraskaná vzrostlá bříza, která hrozila pádem na chalupu a auto," řekla Štrauchová. Šestkrát vyjížděli hasiči k popadaným stromům na Semilsku a třikrát na Jablonecku. Od rána jsou už všechny komunikace v Libereckém kraji opět bez problémů průjezdné.

Zdroj: ČTK

Štítky strom, bouřka, Frýdlantsko, Kunratice, ČEZ, Raspenava, Český hydrometeorologický ústav, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky domácností na Frýdlantsku byly po bouřce bez proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.