Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli suchu se nesmí brát voda z některých potoků a řek

Česká Lípa zakázala kvůli dlouhotrvajícímu suchu brát vodu z osmi potoků a řek v regionu. Kvůli téměř nulovým srážkám se výrazně snížil průtok na vodních tocích. Zákaz platí nejen na území města, ale na vybraných tocích na celé jejich délce, řekla dnes mluvčí městského úřadu Kristýna Brožová. Zákaz bude platit až do konce října.

Odbor životního prostředí v České Lípě se podle Brožové snaží zákazem čerpání vody z potoků ochránit rostliny a živočichy, které jsou na ní životně závislé. Lidé nesmějí odebírat vodu v celém povodí Bobřího, Brnišťského, Mistrovického, Robečského a Valteřického potoka a také z řek Ploučnice, Svitávka a Šporka.

Podobný zákaz není na Českolipsku ničím výjimečným, v posledních třech letech ho radnice vydává pravidelně. "Loni byl odběr povrchové vody zakázán dokonce už od 1. července," upozornila Brožová. Zákaz ale neplatil pro Ploučnici, letos ale i v ní voda citelně chybí.

Současné sucho v Česku je podle meteorologů nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemí vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká, uvedl v úterý náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu pro hydrologii Jan Daňhelka. Následující čtyři týdny mají být podle meteorologů srážkově jen normální až slabě podnormální a převažovat mají bouřky, nikoliv trvalý déšť.

V Libereckém kraji zbývá na mnoha místech v potocích a řekách sotva pár centimetrů vody. V Ploučnici ve Stružnici je pouhých sedm centimetrů vody a přímo v České Lípě ukazuje odečet 18 centimetrů. Svitávka nebo Panenský potok jsou na tom sice o něco lépe, ale i tam hladiny klesají. "Proto lidé musí tu trochu vody, která v korytech ještě zbyla, ušetřit. Jakmile bude v řekách a potocích více vody, zákaz bude odvolán. O změnách v zákazu budeme veřejnost informovat," ujistila Brožová.

Sucho trápí i Máchovo jezero. Zatímco v jiných letech vyplouvaly lodě na jezero už v dubnu, letos to zatím nebylo možné. "Vody je pořád málo, do normální hladiny nám chybí 25 centimetrů," řekl dnes Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží a lodní dopravu. Velké lodě vyplují na jezero poprvé ve čtvrtek na vyhlídkové plavby, od soboty pak začne i pravidelná doprava. "Museli jsme ale vynechat přístaviště Šroubený, na to je málo vody," dodal Reichert.

Zdroj: ČTK

Štítky potok, Česká Lípa, Ploučnice, Svitávka, Český hydrometeorologický ústav, Regata Máchovo jezero, a.s., Šporka, okres Česká Lípa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli suchu se nesmí brát voda z některých potoků a řek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.