Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sociální vyloučení hrozí v Liberci každému patnáctému

Každý patnáctý Liberečan je ohrožen sociálním vyloučením. Tahle čísla vyplývají z nové analýzy, kterou si nechalo vypracovat vedení města. Radní tímto průzkumem chtěli zjistit další potenciálně riziková místa a zmapovat technický stav a režim komerčních ubytoven. Čísla jsou v některých ohledech alarmující.

Zhruba sedm tisíc obyvatel Liberce se z ekonomických, sociálních, zdravotních, národnostních či jiných důvodů nejsou schopni podílet na aktivitách společnosti a jsou podle analýzy ohrožení sociálním vyloučením. V drtivé většině případů se jedná o příslušníky etnických menšin, seniory a osoby s nízkými kompetencemi pro řešení životních situací.

Necelá tisícovka z nich žije v sociálně vyloučených oblastech, který je podle analýzy v Liberci sedm. Jde o domy či skupiny domů, které jsou v soukromém vlastnictví a vyznačují se špatným technickým stavem v kontrastu s vysokým nájemným.

„V těchto konkrétních domech žije kolem sedmi set lidí včetně dětí a prakticky všichni nájemníci jsou závislí na pomoci v hmotné nouzi (doplatek na bydlení). Cena za bydlení v těchto domech dosahuje až čtrnácti tisíc korun,“ konstatoval náměstek primátora Ivan Langr.

Analýza dala vedení města také odpověď na otázku, kolik je v Liberci lidí bez domova. Těch by ve stotisícovém Liberci mělo být na 170, většině z nich je přes čtyřicet let a pětina je v důchodu. Mezi nimi nejsou započítáni lidé v takzvaném skrytém bezdomovectví, kteří žijí po známých či v zahradních chatkách.

„Provedená analýza doporučuje usilovat o koncepční řešení, jako zavedení systému prostupného bydlení a úpravu pravidel pro přidělování bytů s cílem preferovat sociální bydlení. Obojí plánujeme od září letošního roku,“ uzavřel náměstek.

Štítky Liberec, analýza, dům, bydlení, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální vyloučení hrozí v Liberci každému patnáctému  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.