Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Provoz na trati z Frýdlantu do Černous zastaví oprava tunelu

Provoz na regionální železniční trati z Frýdlantu do Černous zastaví na čtyři měsíce rekonstrukce Rigelského tunelu. Projekt za bezmála 40 milionů korun financuje Správa železniční dopravní cesty. Provoz se na trati zastaví v sobotu 1. srpna, hotovo má být do 27. listopadu. Místo vlaků budou po tu dobu zajišťovat dopravu autobusy.

Rigelský tunel dokončený v roce 1855 leží na trati mezi stanicemi Frýdlant a Višňová. "Za dobu životnosti tunelu došlo působením povětrnostních vlivů - vody, mrazu - a železničního provozu k rozpadu pojiva zdiva a k vydrolení a vyplavení spár. Důsledkem toho je uvolňování jednotlivých kamenů a v některých částech ostění došlo i k rozsáhlejší plošné deformaci zdiva," popsal stav tunelu mluvčí správy Pavel Tesař.

Tunel podle něj už rekonstrukci nutně potřeboval. Úprav se současně dočká i železniční svršek a spodek, mosty, propustky, zdi a železniční přejezdy na zhruba čtyřkilometrovém úseku trati. Tyto úpravy umožní zvýšení traťové rychlosti, odstraní nevyhovující technický stav Rigelského tunelu a zvýší bezpečnost železniční dopravy. Hlavním cílem stavby je podle mluvčího SŽDC zvýšení kvality a bezpečnosti osobní dopravy a dosažení provozně technických standardů evropských železnic.

"Rigelský tunel je společně s železničními přejezdy jedním z rozhodujících objektů omezujících traťovou rychlost železniční tratě z Liberce do Černous a nachází se také přibližně uprostřed úseku mezi přejezdy i železniční stanicí Frýdlant a zastávkou Minkovice," uvedl Tesař. Rekonstrukce podle něj zásadně zkvalitní především osobní přepravu mezi krajským městem a příhraniční oblastí.

Zdroj: ČTK

Štítky tunel, Frýdlant, Černousy, železnice, Rigelský tunel, Správa železniční dopravní cesty, Pavel Tesař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na trati z Frýdlantu do Černous zastaví oprava tunelu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.