Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policie nejspíš zpřísní kontroly na hranicích kvůli běžencům

V srpnu nebo v září policie nejspíš ještě zpřísní nynější kontroly na hranicích kvůli běžencům a nasadí na ně víc policistů. Novinářům to dnes řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Z krajů, které se nepotýkají s migrací, má na tyto kontroly podle Tuhého přijít okolo stovky policistů.

Podle Chovance policie v současnosti vyhodnocuje situaci a opatření, která proti migrantům přijala. "Pravděpodobně je možné, že v průběhu měsíce srpna přistoupíme ke zpřísnění kontrol a nasazení většího počtu policistů," uvedl ministr vnitra. "Ti policisté by měli přicházet z krajů, kde problém s migrací není," dodal.

Podle Tuhého by se počet kontrol mohl zvýšit na konci prázdnin nebo na počátku září. "Pokud chceme účinně bojovat s tím fenoménem, který dnes postihl nejenom Českou republiku, tak je potřeba, aby policie ve větší intenzitě monitorovala hranici a vstupy do České republiky," poznamenal policejní prezident.

"Odhaduji, že by se to mělo týkat kolem stovky policistů, kteří by se mohli přesunout na celou jižní hranici," doplnil Tuhý. Připustil, že toto opatření si vyžádá zvýšené náklady i že v některých problematických lokalitách by tito policisté mohli chybět. "Nicméně by to nemělo způsobit to, že by tito policisté zásadním způsobem chyběli a že by to ohrožovalo bezpečnost v regionech, odkud jsou vysíláni," ujistil.

Podle Chovance je ale problém, že Rakousko, přes které do Česka nejčastěji přicházejí běženci, už nemá místa pro přijímání uprchlíků, které tam Česko vrátí. Připomněl, že jižní soused očekává na svém území do konce roku 70.000 migrantů.

"Byli jsme požádáni stejně jako Slováci o to, jestli bychom mohli vypomoct s určitým počtem pro zachycené migranty, ale my tu kapacitu nemáme. My v současné době dobudováváme tu kapacitu pro migranty, které zachycujeme sami na našem území. Tady jsme nemohli Rakousku vyhovět," uvedl Chovanec. Bratislava se dohodla s Vídní, že Slováci dočasně poskytnou ubytování až 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v Rakousku.

Česko za první polovinu letošního roku zadrželo přes 3000 ilegálních běženců, což je téměř o polovinu více než ve stejném období loňského roku. Během nynějších zpřísněných kontrol na hranicích policie podle Tuhého zadržela přes 750 lidí. "Průměrně se nám daří v jednom měsíci vracet okolo 90 uprchlíků," dodal.

Vláda ve středu schválila migrační strategii, která obecně shrnuje postoj kabinetu k problematice migrace a opatření, která chystá. Dokument konstatuje, že ČR dostojí svým závazkům v této oblasti a aktivně se zapojí do celoevropského hledání řešení, bude dál bojovat proti nelegální migraci a bude prosazovat zachování volného pohybu osob v schengenském prostoru. Stát chce o této problematice také aktivně komunikovat s veřejností. "Nechceme podceňovat komunikaci s veřejností, aby měla veškerá dostupná data, která s tou migrací souvisí," poznamenal k tomu dnes Chovanec.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Tomáš Tuhý, Milan Chovanec, migrace, Česko, ČSSD, Rakousko, uprchlík, Vídeň, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie nejspíš zpřísní kontroly na hranicích kvůli běžencům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.