Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pozor, kam házíte nedopalek! Riziko požárů stále stoupá

Další vlna veder udeřila i v Libereckém kraji a hasiči varují před požáry. V posledních dnech vyjíždějí častěji k požárům trávy, travních porostů, lesních porostů a hrabanky. Jeden z posledních požárů zaměstnal čtyři jednotky hasičů dnes ráno u Frýdlantu, kde nejspíš někdo odhodil nedopalek cigarety, od kterého se vznítila louka.

Extrémně suché a horké počasí zvyšuje nebezpečí požárů po celé republice. „Nám se ale zatím lesní požáry nebo požáry luk vyhýbaly,“ poznamenal velitel frýdlantských dobrovolných hasičů Stanislav Socha. Čtvrteční požár podle něj s největší pravděpodobností způsobila lidská nedbalost. „Ještě tu nebyl vyšetřovatel, ale vypadá to, že místem někdo projížděl a zřejmě odhodil do příkopu nedopalek cigarety,“ poznamenal. Hasiči naštěstí obdrželi hlášení o požáru louky včas, oheň se tak nestačil příliš rozšířit.

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer v souvislosti se suchem a horkem apeluje na občany, aby se chovali v lesích a na loukách zodpovědně. „Nebezpečí požárů je v tomto počasí několikanásobné a my jej v žádném případě nepodceňujeme. Svědčí o tom i fakt, že na tento relativně malý požár přijely čtyři jednotky hasičů. Včetně profesionálních z Raspenavy. I malý oheň totiž může zapálit kořenový systém a oheň se tak šíří nejen nad zemí, ale i pod ní. Což vždycky zásah komplikuje a prodlužuje,“ poznamenal starosta.

Jen za první prázdninový měsíc zasahovali v Libereckém kraji u téměř stovky takových událostí. Požáry hrozí především v přírodním prostředí - v lesích, na lukách, na polích, a podobně. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody.

"Riziko vzniku požárů je největší v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě," uvedli meteorologové.

Obce mohou rozdělávání a udržování ohňů regulovat svými vyhláškami, nejdůležitější je však chování lidí samotných. Ve volné přírodě by lidé neměli za tohoto sucha používat otevřený oheň jako cigarety, zapalovač, zápalky, vařič nebo dělat ohniště. V lesích je celoročně zakázáno kouřit. Špatně uhašená cigareta nebo odhozená sirka spadlá do jehličí či hrabanky může způsobit velký požár.

Štítky požár, cigareta, louka, Liberecký kraj, Frýdlant, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor, kam házíte nedopalek! Riziko požárů stále stoupá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.