Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na rozvoji Geoparku Ralsko se budou podílet Švýcaři

Na rozvoji Geoparku Ralsko v bývalém vojenském prostoru na Českolipsku se budou podílet odborníci ze Švýcarska. Cílem je zapomenuté území přeměnit v přírodně rekreační oblast. Do proměny by se měli zapojit i místní obyvatelé. Novinářům to včera řekla koordinátorka projektu Petra Černoušková.

Geopark Ralsko o rozloze téměř 300 kilometrů čtverečních územně spadá do oblastí obcí Ralsko, Doksy a Hamr na Jezeře. Oblast je zajímavá nejen svou přírodou, má i bohatou historii. Centrální část Ralska, Kuřívody, založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tady však bylo už v mladší době kamenné. "Geopark Ralsko má značný potenciál pro rozvoj šetrného cestovního ruchu, má šanci stát se motorem ekonomického rozvoje regionu," uvedl Ulf Zimmermann z švýcarské univerzity v Rappeswillu.

V rozvoji Ralska v rámci ročního projektu za dva miliony korun budou pomáhat odborníci spjatí s jediným švýcarským geoparkem Sardona, který vznikl v roce 1999. Pomohou při tvorbě koncepce a poradí, jak do geoparku zapojit místní obyvatele. V Sardoně například turisty provádí zhruba 50 průvodců z řad místního obyvatelstva. To by podle Černouškové mohlo fungovat i v Ralsku. "Je tady dost lidí, kteří se zajímají o oblast historie, geologie nebo zaniklé obce," uvedla.

Z pohledu geoturistického potenciálu je Ralsko především jedinečným územím z hlediska přírodních hodnot. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek se zbytky hradu, Široký kámen s hnízdištěm výra velkého, Malý a Velký Jelení vrch, Rašeliniště Černého rybníka s vodní plochou s lekníny. Součástí geoparku Ralsko jsou přírodní rezervace Břehyně-Pecopala i Hradčanské rybníky s rašeliništi.

Letos vznikla první značená turistická stezka dlouhá asi 19 kilometrů. "Napojuje geopark na Bezděz, což je zajímavá turistická lokalita. Je tam spousta turistů a my bychom byli rádi, kdyby si našli cestu i do geoparku," uvedla ředitelka obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko Lenka Mrázová. Pěší stezka vede do Hradčan a Kuřívod přes geologicky zajímavé Bukové hory a částečně také po staré Rečkovské lesní dráze. "Do konce roku chceme na stezku dát informační tabule, které návštěvníkovi poví, co tam je zajímavého a kde se nachází," řekla. Obdobná stezka by letos nebo příští rok měla napojit Hamerský okruh přes vrchol Šibenice na Stráž pod Ralskem. V budoucnu by v oblasti měla vzniknout celá síť značených pěších a cyklistických tras. Vylepšit potřebuje i zázemí pro návštěvníky, chybí ubytování i restaurace. "Nyní turista jen projde a region z toho nic nemá," řekla Mrázová.

Zdroj: ČTK

Štítky Ralsko, Geopark Ralsko, Švýcarsko, okres Česká Lípa, Přemysl Otakar II., Ulf Zimmermann, Doksy, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rozvoji Geoparku Ralsko se budou podílet Švýcaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.