Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Česko se potýká s další vlnou veder a sucha

Dlouhotrvající sucho a horko způsobuje komplikace po celé zemi. Některé radnice musely omezit odběry vody, na dalších místech platí zákaz rozdělávání ohňů. Hasiči se i přesto potýkají s rozsáhlými požáry. V minulých dnech hořely lesy na Sokolovsku a Rakovnicku, dnes k nim přibyl les u Dobřínova na Rokycansku.

Vedra a silné sluneční záření stojí také za přibýváním přízemního ozonu, ve čtyřech krajích je vyhlášena smogová situace. Teploty v Česku včera už přesáhly 39 stupňů, na většině stanic padly teplotní rekordy. Absolutní rekord ČR, kterým je 40,4 stupně naměřených 20.srpna 2012 v Dobřichovicích, ale překonán nebyl.

Meteorologové vydali na dnešek výstrahu před vedry, která potrvají po celé zemi až do soboty. Dnešek se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) stal nejteplejším dnem v roce, v Husinci-Řeži u Prahy bylo ve tři odpoledne 39,3 stupně. V neděli teploty klesnou, ale pouze přechodně.

Pro celé Česko stále platí až do odvolání rovněž výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů. Například ve Zlínském kraji nebo na Vysočině proto nesmějí lidé zakládat ohně na volných prostranstvích, pálit trávu či odpad nebo používat zábavní pyrotechniku. Podobně v Moravskoslezském kraji se nesmí plošně vypalovat porosty, rozdělávat oheň ani kouřit a odhazovat doutnající předměty v lesích a ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa. Hasiči ale nadále musí likvidovat rozsáhlé požáry především lesních porostů.

U Olešné na Rakovnicku na místě letošního zřejmě největšího lesního požáru zůstává posledních pět jednotek dobrovolných hasičů. Požár je už prakticky uhašen, ale místo je třeba ještě kontrolovat, aby se včas zabránilo případnému opětovnému rozhoření. Zcela zlikvidován byl i další větší lesní požár u obce Branžež na Mladoboleslavsku.

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči dnes kvůli požáru lesa mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. Oheň vzplál po poledni, večer se ho požárníkům již dařilo dostat pod kontrolu. Zásah však bude určitě pokračovat celou dnešní noc a možná se protáhne až do sobotního odpoledne. Požár likvidují i dva vrtulníky, ze dvou chatek v blízkosti museli být evakuováni čtyři lidé. Hasiči zasahují také v lese u Šindelové na Sokolovsku. Porost hoří od čtvrtka. Požár sice není na velké ploše, prohořívá ale v hloubce a ve velmi nepřístupném terénu.

Některé obce se kromě požárů potýkají také s výrazným nedostatkem vody. Na některých místech Přerovska vyhlásily radnice kvůli dlouhodobému suchu omezení používání vody z veřejných vodovodů nebo z vodních toků. Dotklo se to například obyvatel části Lipníku nad Bečvou v Podhoří, kteří nesmějí z veřejného vodovodu napouštět bazény. Kvůli suchu vyhlásila také radnice v Hranicích zákaz čerpání vody z Bečvy a přítoků.

Královéhradecká radnice zakázala odběry povrchových vod z vodních toků a nádrží a odběry podzemních vod ze studní a vrtů. Omezení platí až do odvolání pro celé území Hradecka, tedy i pro dalších 80 obcí v okolí. Obdobná opatření už v souvislosti se současným počasí vyhlásila i další města v hradeckém kraji. Na mnoha místech Vysočiny klesly průtoky v řekách kvůli dlouhotrvajícímu suchu a vysokým teplotám na minimální stav. V menších vodních tocích voda není.

V Praze, Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji platila dnes smogová situace. V Moravskoslezském ji naopak odvolali. Příčinou výstrahy je vysoká koncentrace ozonu v ovzduší, která může ztížit dýchání u starších a nemocných lidí nebo u dětí. Přízemní ozon způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Některé oblasti se se smogem potýkají již od čtvrtečních odpoledních hodin, špatná situace pak může přetrvat i do soboty.

Lidé by v tropických teplotách měli omezit pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Přibývá kolapsů, v Praze jich ve čtvrtek ošetřili nejvíc za celý týden. Centrem hlavního města musí jezdit 18 kropicích vozů, které zchlazují ulice vodou. Do cisterny se vejde až 10. 000 litrů vody. Každý z vozů přitom projede městem denně zhruba čtyřikrát.

Zlínská radnice zase zavedla opatření pro zaměstnance. Těhotné zaměstnankyně nebo zdravotně indisponovaní pracovníci mohou dostávat fyzicky méně náročné úkoly. Pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje, povolena je jim výjimečně i práce z domova.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, les, požár, radnice, okres Sokolov, okres Rokycany, okres Rakovník, Praha, Český hydrometeorologický ústav, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se potýká s další vlnou veder a sucha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.