Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Primátor vymění sako za maskáče. Na jaře ho čeká výcvik

Liberecký primátor Tibor Batthyány vymění sako za vojenské maskáče. Minulý týden totiž kývl na nabídku vojáků v aktivních zálohách a společně s nimi se zúčastní týdenního cvičení. To se bude konat příští rok na jaře. Battyhány si tak připomene, jaké to bylo před lety, kdy plnil základní vojenskou službu.

„Primátor s nabídkou souhlasil. Na jeden týden se tak během své dovolené převlékne do maskáčů a opráší zkušenosti ze základní vojenské služby. K dobru mu bude i výcvik přežití, který dříve absolvoval,“ řekl mluvčí libereckého magistrátu Jan Král.

Aktivní zálohy se živí svým civilním povoláním, několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku a v případě potřeby jsou nasazeny do akce. Jejich typickými úkoly jsou pomoc při živelních pohromách a ostraha objektů důležitých pro obranu státu v případě zhoršení bezpečnostní situace.

Bohaté zkušenosti má například liberecká pěší rota, která v roce 2013 vyrazila pomoct povodní postiženým Křešicím. A to i přes to, že k tomu nedostala rozkaz shora. Vojáci vyrazili na vlastní pěst, na vlastní náklady. Liberečtí záložáci mají cenné zkušenosti už z předchozích povodní, u kterých pomáhali.

V aktivních zálohách jsou lidé různého vzdělání a rozličných povolání. Jedno ale mají společné, chtějí tuhle práci dělat, a to je spojuje.

Aktivní zálohy jsou v posledních měsících hodně komentovaným tématem.  Armáda chce počet aktivních záložáků v České republice zvýšit ze současných 1250 až na pět tisíc. Přilákat je má zvýšení finanční motivace. Peníze hodlá armáda dávat i jejich zaměstnavatelům. 

Štítky Tibor Batthyány, Jan Král, Česko, Křešice, sako

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor vymění sako za maskáče. Na jaře ho čeká výcvik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.