Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Hasiči bojují s velkým lesním požárem u Bezdězu

Dvě jednotky profesionálních hasičů a deset jednotek dobrovolných bojují od pondělní třetí hodiny odpolední s lesním požárem nedaleko Bezdězu na Českolipsku. Požár podle prvních informací zachvátil hromadu klestu. Kvůli silnému větru se rychle rozšířil z jedné hromady na stromy.

„Z jedné hromady se požár dostal mezi nové stromky, rozsah je 80 x 180 metrů, dál přešel do vysokého lesa, kde je rozsah 50 x 100 metrů. Z druhé hromady klestu požár zasáhl vysoké stromy, odhadovaná plocha je 30 x 30 metrů. Mezitím se hasiči potýkají s dalšími malými ohnisky, které vznikají po doletu hořlavých kusů z hromad,“ doplnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

PSALI JSME: Kraj vyhlásil stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Hasiči využívají dva zdroje požární vody, jedním je Břehyňský rybník, druhým požární nádrž v obci Bezděz. Před půl šestou hasičům pomohl krátký prudký déšť, přesto půjde o dlouhotrvající zásah.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat v 18:07 hodin. S roztaháním hromad klestu na výšku maximálně 1 metr pomohl lesní speciál s čelním rampovačem. Další traktor s pluhem vytvořil rýhu kolem požářiště, aby se dál nerozšiřovalo. "Pro zvýšení hasebního účinku používali hasiči smáčedlo, které snižuje povrchové napětí vody. Hasiči předpokládají, že do tmy zvládnou požár hromad zlikvidovat. Přes noc zůstanou na místě na dohlídku 2 dobrovolné jednotky," dodala ve večerních hodinách mluvčí.

Štítky požár, Bezděz, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Hasiči bojují s velkým lesním požárem u Bezdězu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.