Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vesnicí roku Libereckého kraje je Mříčná na Semilsku

Vesnicí roku 2015 v Libereckém kraji se stala Mříčná na Semilsku, která bude kraj reprezentovat i v celostátním kole soutěže. Absolutního vítěze pak vyhlásí organizátoři 19. září v Luhačovicích. Mříčná nesoutěžila o Vesnici roku poprvé. V minulých letech už získala Bílou stuhu za činnost mládeže, Modrou za společenský život a také třeba ocenění pro knihovnu. Dnes sbírku doplnila o Zlatou stuhu pro krajského vítěze, která je spojena s milionovou prémií.

"Zatím nevíme, jak s tím milionem naložíme, pravděpodobně za to bude nějaké dětské hřiště nebo víceúčelové hřiště, možná dětská skluzavka na koupališti," řekla dnes starostka Jana Holcová (Sportovci).

Mříčná leží na Semilsku necelé čtyři kilometry od Jilemnice, na konci loňského roku tam žilo 550 obyvatel. Lidí v obci v posledních letech přibývá, za 20 let se jejich počet zvýšil o pětinu. "Ročně se tu narodí až deset dětí, staví se tu i nové domy a lidé se sem stěhují," uvedla starostka. Nové obyvatele do obce láká nejen krásná příroda Podkrkonoší, ale i bohatý společenský život. O ten se starají hasiči a Sokol, ale také třeba Divadelní nebo Dámský spolek.

V Mříčné mají mateřskou a základní školu, která nedávno prošla rekonstrukcí. "Dětí přibývá, dříve jsme měli základní školu jen do třetí třídy, teď už jsme mohli otevřít až do pátého ročníku," poznamenala Holcová. Plno je podle ní i v mateřince. "Chybí nám ale školní hřiště, právě na to bychom rádi peníze z výhry použili," dodala. Mříčná v posledních letech rekonstruovala koupaliště, má i vlastní hospodu. Obec pořádá pravidelně pouť, dřevosochání a řadu dalších akcí.

Soutěž Vesnice roku vyhlásil poprvé roku 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR, od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se připojilo i ministerstvo zemědělství. V Mříčné byly dnes oceněny i další obce Libereckého kraje: Modrou stuhu za společenský život získal Bozkov na Semilsku, Bílou stuhu za činnost mládeže Prysk na Českolipsku, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí putuje do Kruhu na Semilsku a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získala Všeň na Semilsku.

Zdroj: ČTK

Štítky Mříčná, okres Semily, Liberecký kraj, stuha, Zlatá stuha, Modra, Luhačovice, Jana Holcová, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku Libereckého kraje je Mříčná na Semilsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.