Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Koupaliště praskají ve švech. Kam nejraději vyrazíte?

Letošní sezona se pro provozovatele obou venkovních koupališť zatím vyvíjí výborně a budou moci uhradit ztráty z minulých let. Zatím ale podle nich není jisté, zda bude sezona z ekonomického pohledu rekordní. Vliv na to z části vyšší náklady na udržení kvality vody na Vápence v Horním Hanychově i Sluníčku ve Vratislavicích.

"Na hodnocení je ještě brzy. Lidé už jsou zmlsaní a nepřijdou třeba, když je pod mrakem, jako v minulých letech," uvedl majitel koupaliště Vápenka v Horních Hanychově Jan Skalník. Zatím nejlepší sezonu zažil v roce 1994. Už nyní ale ví, že neskončí ve ztrátě jako v minulých letech. "Částečně bude na splacení dluhů," uvedl. Za slunného počasí chodí denně 500 až 600 lidí, rekordní byla návštěvnost v sobotu, skoro 800 lidí.

Spokojený je se sezonou správce koupaliště ve Vratislavicích Petr Polda, které mělo nejlepší sezonu v roce 2013. "Zaplatíme loňské dluhy a ještě nám zůstane něco na přípravu příští sezony," řekl. Na Sluníčko chodí za dobrého počasí 600 až 1000 lidí, i tam byl rekord v sobotu. Přišlo asi 1300 lidí.

Zhruba 1000 lidí denně se koupe v krytém bazénu v centru stotisícového města. "Chodí i ve vedru. Naši největší devizou je, že máme otevřenou sluneční louku. Lidé po koupání mohou jít ven," uvedl provozovatel bazénu Jan Švec.

Nadprůměrně navštěvovaný je v létě akvapark v Centru Babylon, který je laděný do uměleckého stylu steampunku inspirovaného romány Julese Verna. "Přestože prozatím nemáme k dispozici přesná čísla, můžeme říci, že jsme s návštěvností spokojeni," řekla mluvčí Centra Babylon Michaela Vrbová. "Zvýšený zájem evidujeme o sluneční terasu na střeše akvaparku s bazénem, lehátky a dětskými atrakcemi. Oblíbená je i nová relaxační zahrada, kde mohou návštěvníci většinu dne trávit v příjemném stínu," řekla Vrbová.

Krytý městský bazén i akvapark mají výhodu oproti venkovním koupalištím v nabídce atrakcí. Jsou tam třeba tobogany. Na Sluníčku je jen skluzavka do vody, na Vápence skluzavka a skokanská věž. "K tomu, abych mohl pořídit další bych potřeboval tak tři dobré sezony," řekl Skalník. Pro Sluníčko chystá rekonstrukci Městský obvod Vratislavice, projekt za více než 30 milionů je ale závislý na získání dotací.

Obě koupaliště mají nyní zvýšené náklady, aby udržely kvalitu vody. Na Vápence je mírně zhoršená. "Je to boj, musíme více chlorovat, denně čistíme filtry," uvedl Skalník. Na Sluníčku je kvalita nadále výborná, i když koupališti nestačí přírodní zdroj. "Musíme doplňovat pitnou vodou, 40 až 50 kubíků denně, což je asi 2500 korun," řekl Polda. Bazén ani akvapark problém s vodou nemají.

Celodenní vstupné na obou venkovních koupalištích v Liberci je 80 korun, v městském bazénu 140 korun a akvaparku 350 korun. Lidé se v Liberci koupou i na přehradě v Harcově, kde je mírně zhoršená kvalita vody, nebo v rybnících, které hygiena ani nekontroluje. Například na Tajchu ve Vesci nebo Kačáku v Krásné Studánce. Mezi Liberečany je oblíbená i jablonecká přehrada.

Zdroj: ČTK

Kam k vodě nejraději v Liberci vyrazíte?

Celkem hlasovalo179 čtenářů

Štítky koupaliště, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Liberec XIX-Horní Hanychov, Vápenka, aquapark, bazén, Jules Verne, Liberec, Jan Švec, Centrum Babylon Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Koupaliště praskají ve švech. Kam nejraději vyrazíte?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.