Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezona byla pro koupaliště dobrá, až na Zákupy

Provozovatelé koupališť v Libereckém kraji hodnotí sezonu převážně jako výbornou. Výjimkou jsou Zákupy na Českolipsku, pro které byla špatná. Kvůli obavě z výskytu cerkárií chodilo výrazně méně lidí než v minulých letech. Cerkárie mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce.

"V minulých letech se denně koupaly stovky lidí, letos do 20,"  řekla správkyně koupaliště Jana Švarcová. Hygienici v Zákupech koupání nedoporučovali od začátku sezony, stejně jako pro Chrastavu u Liberce. Tam jsou ale spokojení.

"Byla to jedna z nejlepších sezon za posledních pět let," řekl správce chrastavského koupaliště Miloš Laksar. V koupališti se po záplavách 2010 objevily bakterie, jež naznačují fekální znečištění. Letošní rozbory sice byly dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý a berou v potaz výsledky i z předchozích let. Podle Laksara ale lidé na doporučení hygieniků příliš nedbali. "Když viděli, že voda je čistá 2,7 metru až na dno, tak co si o tom mají myslet?," uvedl. Ke koupání lákala v průtočném koupališti i nezvykle teplá voda. "Když máme 21 stupňů, tak je to pro nás velký úspěch. Letos měla voda i 24 stupňů," dodal Laksar.

Rekordní byla teplota vody také v koupališti v Harrachově na Semilsku. "Nepamatuji, že by někdy měla 24 stupňů," uvedl Miloš Balabán, který koupaliště provozuje od roku 1991. Letošní sezona je podle něj nejlepší od roku 1994. Podařilo se dosáhnout i denního maximum, což je 600 návštěvníků. "Takový špičkový den máme jednou za tři čtyři roky," uvedl Balabán.

Na městském koupališti v Železném Brodu na Jablonecku za denním maximem zaostali, rekordem z minulosti je zhruba 1800 lidí. "Už nemáme tobogan, a tak tolik lidí nechodí. Nejvíce jich letos bylo 1000 až 1100," uvedl správce koupaliště Libor Kochánek. I tak se ale podle něj může stát, že celková návštěvnost letošního léta bude rekordní. Bylo totiž více dnů vhodných ke koupání, než je obvyklé. "Sezona byla pěkná," ocenil Kochánek.

Spokojeni jsou i provozovatelé obou venkovních koupališť v Liberci. Díky vydařené sezoně zaplatí ztráty z minulých let. "A ještě nám zůstane něco na přípravu příští sezony," řekl správce koupaliště v Liberci-Vratislavicích Petr Polda.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, Zákupy, koupání, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Liberec, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona byla pro koupaliště dobrá, až na Zákupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.