Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Průměrný věk libereckého narkomana, který hledá pomoc? 29 let

V kraji se každoročně zvyšuje věk uživatelů drog, kteří hledají pomoc. Loni jim v průměru bylo 28,5 roku, to je skoro o sedm let více než v roce 2003. Počet lidí, kteří jsou ochotni se léčit, se ale dlouhodobě nemění. Ročně jich je v kraji mezi 250 až 300. Novinářům to řekla vedoucí protiepidemického odboru hygieny Jana Prattingerová.

"V léčebněkontaktních centrech vidíme jen špičku pyramidy osob, které mají problém s drogami. Ve skutečnosti jich je daleko daleko více," uvedla Prattingerová. Podle odhadu Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti ČR žije v Libereckém kraji přes 2500 lidí závislých na drogách. Nejvíce narkomanů je v Liberci, Jablonci nad Nisou a okolí, České Lípě, Novém Boru a také v mikroregionu Frýdlantsko. Nejrozšířenější drogou je marihuana a pervitin. Zkušenosti s drogami, zejména s marihuanou, mají i děti na základních školách.

V Libereckém kraji je devět léčebněkontaktních center, loni pomoc vyhledalo 263 lidí závislých, o 22 méně než v roce 2013. Přes polovina z nich měla jen základní vzdělání a dvě třetiny byli nezaměstnaní či takoví, kteří pracují jen příležitostně. Lidé, kteří se přicházejí léčit, jsou závislí dlouhodobě. Téměř čtvrtina z nich loni uváděla, že drogu musela užívat denně. Průměrný věk prvního užití drogy byl u léčených narkomanů 16 let, injekčně začali drogu užívat v průměru ve 20 letech.

Léčbu loni vyhledali zejména lidé závislí na pervitinu, tvořili přes 80 procent klientů center. Uživatelů marihuany bylo skoro 12 procent. Podle statistik je také zřejmé, že narkomani obvykle začínají s marihuanou. Loni byl jejich průměrný věk 23,7 let, u pervitinu to bylo 28,8 let a heroinu 30,7 let. Na předávkování loni podle zjištěný hygieniků zemřel v kraji jeden člověk.

Zdroj: ČTK

Štítky droga, průměrný věk, marihuana, Liberecký kraj, Česko, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Nový Bor, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrný věk libereckého narkomana, který hledá pomoc? 29 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.