Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návštěvníci zoo už mohou vidět plavat lachtaní mládě

Mládě lachtana hřivnatého, které se jako první po pěti letech narodilo v polovině července v liberecké zoo, už má za sebou první tempa v bazénu. Samička Amalia začala plavat asi o měsíc dříve, než zoologové předpokládali. Umožnila to její kondice, mládě už váží 15 až 16 kilogramů.

"Prospívá velmi dobře, byla zvědavá, tak ji pustili dříve," uvedl Kubánek. Mládě lachtana se nerodí se schopností plavat, při učení je závislé na matce. V uplynulých 14 dnech byla Amalia asi pětkrát v bazénu s matkou Mano, dnes ji mohli návštěvníci poprvé vidět při dopoledním cvičení a společném rodinném plavání i s otcem Hugem. "Plave velmi rychle, v tom za dospělými jedinci nezaostává. Jen má problémy vylézt na břeh, zatím si vybírá spíše příkřejší místa a nechápe, proč to nejde," uvedl Kubánek. Mládě je také nebojácné. "Dvakrát už vylezlo na klouzačku a sjelo po ní pod hladinu," dodal mluvčí. Podle něj zatím nelze zaručit, že návštěvníci uvidí mládě při každém komentovaném krmení a cvičení lachtanů, které patří k nejoblíbenějším atrakcím zoo. Je dvakrát denně, v 10:30 a 17:00.

Lachtany hřivnaté chová liberecká zoo od roku 1975 a zdejší expozicí už prošlo více než 20 jedinců, aktuálně je v zahradě jen jeden chovný pár a jedno mládě. Posledním úspěšně odchovaným mládětem v liberecké zoo byla v roce 2010 samice Nubia, která se však dožila jen dvou let.

S využitím ČTK

Štítky bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci zoo už mohou vidět plavat lachtaní mládě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.