Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec trápí přemnožení holubi, za krmení hrozí pokuta

Krmíte v ulicích Liberce holuby? Dost možná ani nevíte, že si za to můžete vysloužit pokutu a ne zrovna malou. Za krmení hrozí až tisícikorunová pokuta. Na přemnožené holuby si podle vedení magistrátu stěžuje čím dál více Liberečanů. Počet holubů souvisí právě s vhodnými hnízdišti a zbytky povalujícího se jídla.

V Liberci tento nešvar hlídají městští strážníci. Kohokoli, kdo hodí holubům jídlo, třeba kus pečiva nebo zrní, mohou strážníci pokutovat na základě vyhlášky o čistotě.

Alternativou k omezení výskytu holubů je zabezpečení jednotlivých parapetů a říms speciálními spirálami či bodci a balkony sítěmi. Je však čistě na majitelích konkrétních nemovitostí, zda k takové formě ochrany přistoupí. Město k tomuto nemůže své občany nutit, ani instalaci pasivních opatření ze svého rozpočtu hradit. „K potlačení populace je nutné i udržování pořádku u kontejnerů,“ dodal mluvčí magistrátu Jan Král.

Přemnožení holubů potvrdil monitoring jejich výskytu na sídlišti Rochlice, který nechala radnice vypracovat specializovanou firmou na jaře letošního roku. Z výsledků šetření vyplývá, že regulační zásah je nezbytný.

„Je potřeba zmínit, že za přítomnost holubů v těsné blízkosti domovů si mohou obyvatelé panelových domů často sami. Umožňují, aby holubi v této lokalitě mohli bezproblémově přežívat, například jejich přikrmováním a nedostatečným zabezpečením míst, která holubi rádi zabydlují,“ upozornila náměstkyně pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková.

Odchyt se provádí pomocí dostatečně velkých klecí umístěných nejčastěji na rovných střechách, přičemž ze zkušeností jsou nejvhodnější dobou pro odchyt zimní měsíce. Jedinou povolenou metodou usmrcení holubů je utracení pomocí oxidu uhličitého.

Štítky Liberec, Jan Král, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec trápí přemnožení holubi, za krmení hrozí pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.