Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Červený kříž dá puštěným uprchlíkům jídlo a další věci

Propouštění Syřané, kteří opouštějí v Česku záchytná zařízení, dostanou od Českého červeného kříže základní humanitární pomoc. Obdrží třeba jídlo, pití nebo hygienické potřeby. Humanitární organizace se na tom dohodla s ministerstvem vnitra. Opatření začne fungovat ode dneška, řekl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

"Chceme, aby tito lidé odcházeli přinejmenším s minimálním zajištěním a abychom jim mohli poskytnout základní potřeby, aby nebyli nuceni dopouštět se drobné kriminality," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zařízení v Zastávce u Brna na jihu Moravy, Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku dnes opouští zhruba 50 Syřanů, kteří dříve požádali v Maďarsku o azyl. Stejný počet propustila policie už ve čtvrtek.

"Naši pracovníci na ně budou čekat na nádražích, ze kterých by Syřané měli odjíždět do Německa. Pokud bude potřeba, pomůžeme jim s obstaráním jízdenky. O chystaných opatřeních jsme informovali také německý červený kříž," řekl Jukl. Organizace je prý připravena pomoci i dalším uprchlíkům, kteří by do Česka teprve dorazili. "Budeme na případnou druhou část reagovat podle potřeby. Zatím se ale rozsah nedá odhadnout," dodal Jukl.

Policie propuštěné Syřany doprovází z uprchlických zařízení na vlak, výjimkou je pouze Zastávka u Brna. Tamní nádraží je od uprchlického zařízení jen 300 metrů. Právě v Zastávce se ale běženci mohou setkat při kupování lístků na vlak s nemalými problémy. Schází tam směnárna, takže někteří uprchlíci měli ve čtvrtek potíže s výměnou peněz. Nakonec jim pomohli kolemjdoucí.

Informace o možnostech pomoci mohou zájemci najít na stránkách www.pomocuprchlikum.cz. Například Charita ČR uvolní z krizového fondu, do kterého putují i peníze od dárců Tříkrálové sbírky, 10 000 eur (asi 270 000 korun) na pomoc běžencům v Srbsku. Peníze získá tamní charita, pořídí za ně jídlo, spací pytle, hygienické potřeby, pláštěnky, hračky i odpadkové kontejnery a zajistí také zdravotnickou a psychologickou pomoc. Celkem plánuje do konce letoška přímo podělit 100 000 uprchlíků a také poskytnout peníze a materiál pro dalších 55 000 lidí, má na to 820 000 eur (22,2 milionu korun). Působit bude u hranic s Makedonií i s Maďarskem.

Zdroj: ČTK

Štítky jídlo, uprchlík, Červený kříž, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Český červený kříž, peníze, Maďarsko, Milan Chovanec, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kříž dá puštěným uprchlíkům jídlo a další věci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.