Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kruhovou Kapli smíření chtějí začít stavět příští rok

Výstavba památníku na místě zajateckého tábora z první světové války v Liberci by mohla začít v příštím roce. Nejprve se začne stavět kruhová Kaple smíření, na což bude odhadem potřeba asi 10 milionů. Peníze se obecně prospěšná společnost Archa 13 pokusí získat z evropského fondu, veškeré podklady by chtěla mít do konce roku.

"Chceme se pokusit získat peníze z Euroregionu Nisa," uvedl zástupce Archy 13 Petr Pimek. Podle něj se inspirovali německo-polským projektem, kdy se na místě jednoho zajateckého tábora v Polsku ze druhé světové války našel notový part hudebníka. "Na základě tohoto se na tom místě postavila koncertní síň," uvedl Pimek.

Do svého projektu chce Archa 13 zapojit nejen země z Euroregionu Nisa, ale i státy, které měly vazbu k libereckému zajateckému táboru. Jako vězni tam byli Rusové a Italové, jejich vězniteli byli Rakušané. "Začali jsme hledat i potomky lidí spojených s táborem. Zajímají nás jejich příběhy," řekl Pimek.

V táboře v Ostašově před sto lety žilo 50.000 zajatců. Tolik obyvatel měl tehdy celý Liberec. Tábor byl na ploše asi 80 hektarů, zasahoval do tří čtvrtí. Byly v něm stovky domů, dílny, zajatci chovali domácí zvířectvo, vydávali si noviny a měli i vlastní peníze. Dnes se o táboře v Liberci téměř neví, což má změnit připravovaný projekt. Podle Pimka už k táboru vzniklo asi pětiminutové video nazvané Šumný lágr, na webu Archy by se mělo objevit tento týden.

Podobu památníku navrhl architekt David Vávra. Půjde o kombinaci muzea se současnými kulturními a sportovními aktivitami. "Odhadovaný rozpočet je 50 až 70 milionů korun," řekl Pimek. Zatím se ale může stavět jen Kaple smíření, další části nejsou v souladu s územním plánem. Vedení města je ale změně nakloněno. "V rámci nového územního plánu by to mělo být umožněno," uvedla náměstkyně primátora pro územní plánování Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Podle ní se ale budou muset s Archou 13 ještě dohodnout na změnách v projektu kvůli ochrannému pásmu zeleně. Podle Pimka bude nutné pozměnit asi třetinu projektu.

Památníku by měla dominovat kruhová Kaple smíření se čtyřmi kříži, po jednom na každé světové straně. Kaple by zároveň měla být vyhlídkovou věží pro turisty. V památníku by mělo být i muzeum ve formě kopie jednoho z domů, v němž tehdy zajatci žili. Návštěvníci by uvnitř názorně viděli, jak vypadal každodenní život zajatců. Jako protipól by v dalším domě měl být zpodobněn život vojáka ze současnosti. V konceptu je i vybudování amfiteátru a prostor pro sporty i ubytování.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Noemova archa, peníze, projekt, památník, první světová válka, druhá světová válka, Euroregion Nisa, Polsko, David Vávra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kruhovou Kapli smíření chtějí začít stavět příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.