Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na libereckém letišti by mohly přistávat vrtulníky i v noci

Liberecký kraj do budoucna uvažuje o rozšíření letecké základny na libereckém letišti. To by do budoucna mohlo umožnit vrtulníkům přistávat i za zhoršených klimatických podmínek nebo v noci. Liberecký magistrát, který některé pozemky vlastní, už s vedením kraje začal jednat o odprodeji.

„Je to zatím hudba budoucnosti,“ řekl krajský radní Petr Tulpa. Úprava letiště nepatří podle něho mezi priority kraje. Hlavním důvodem pro získání pozemků na letišti je nyní snaha vylepšit a rozšířit zázemí pro záchrannou službu v Liberci. Záchranáři se totiž chystají opustit budovu v Klostermannově ulici v centru města, která je ve špatném stavu. Změny souvisí s výstavbou nového operačního střediska, které si záchranná služba buduje v areálu Krajské nemocnice Liberec v bývalé budově restaurace Neli. Jde o projekt za bezmála 39 milionů korun.

Na letecké základně záchranné služby na libereckém letišti mohou přistávat vrtulníky jen přes den. Kraj tam ale nemůže nic stavět, dokud má pozemky jen pronajaté. Od Liberce by chtěl získat 6746 metrů čtverečních, rozloha základny by se tak mohla zhruba zdvojnásobit. Podle náměstka primátora Tomáše Kysely se zatím o ceně zatím nejednalo, prodej je ve fázi záměru. Jednou z možností je podle něj i krajského radního Petra Tulpy směna pozemků.

V Liberci je od minulého léta moderní heliport v areálu nemocnice, kde mohou vrtulníky záchranářů přistávat bez omezení za jakýchkoli podmínek, tedy i v noci. "Vrtulníky tam ale nemohou parkovat a nemají se odtamtud kam vrátit. Nejbližší heliport s plnohodnotným nočním provozem je plocha ve střešovické nemocnici v Praze," uvedl Kysela.

S využitím ČTK

Štítky letiště, Liberecký kraj, pozemek, Liberec, zdravotnická záchranná služba, Petr Tulpa, Krajská nemocnice Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na libereckém letišti by mohly přistávat vrtulníky i v noci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.