Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ještědu je 42 let, oslavy vypuknou příští víkend

Dominanta tyčící se nad Libercem oslaví už za týden dvaačtyřicáté narozeniny. Oslavy Ještědu 2015 se konají v sobotu 19. září. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jindy nepřístupné prostory vysílače, hotelu, strojovnu lanovky a nebo třeba autoveterány, kteří na Ještěd vyrazí. Oslavy startují v 10:00.

Pro zájemce budou opět zpřístupněny prostory vysílače Českých Radiokomunikací a Hotelu a restaurace Ještěd, včetně zrekonstruovaného salonku. Vzhledem k velikému zájmu bude prohlídka vysílače možná jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu. Zpřístupněna bude i strojovna kabinové lanovky v horní stanici.

Organizátoři připravili program pro rodiny s dětmi s tématem andělé a čerti na Ještědu. Děti mohou přijít na Ještěd v maskách andělů a čertů a pro ty, kteří to doma nestihnou, bude připravena kreativní dílna v prostorách Hotelu Ještěd, kde si budou moci masky vyrobit. Ve 14:45 hodin se děti mohou před Hotelem Ještěd zúčastnit pokusu o rekord – sejde se více andělů či čertíků?

Letošní novinkou oslav jsou prohlídky skokanských můstků – lanovka vyveze návštěvníky nad můstky a při sestupu budou moci projít značenou prohlídkovou trasou, kterou připravila společnost Sportovní areál Ještěd. Vstupné je 30 Kč a návštěvníci obdrží pamětní kartu.

Nově se do Oslav Ještědu zapojí Horská služba, která návštěvníkům umožní prohlídky stanice Horské služby vedle spodní stanice kabinové lanovky a záchranného vybavení včetně techniky. V blízkosti stanice si budou moci děti vyzkoušet také přejezd po přelanění mezi stromy.

V rámci oslav proběhne pokus o překonání rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin. Účastníci Radim Třešňák (dosavadní rekord - 18 výstupů z 9. května 2015) a Milan Linka (17 výstupů z listopadu 2014) vystartují v pátek 18. září v 16:00 hodin u spodní stanice kabinové lanovky a výstupy ukončí v 16:00 hodin v sobotu 19. září na vrcholu před Hotelem Ještěd. Všechny výstupy a sestupy se absolvují pěšky od spodní stanice kabinkové lanovky do recepce Hotelu Ještěd.

I letos se uskuteční tradiční závody ve vynášení pivních sudů na vrchol Ještědu. Závodníci vynášejí na zádech 50litrové (muži) nebo 15litrové (ženy a dorostenci) sudy piva od spodní stanice kabinové lanovky ČD na vrchol Ještědu. Hromadný start závodu je v deset hodin. Každý závodník musí mít krosnu, na které sud ponese, a doprovod, který s ním jde celou trasu.

Ve 12:30 hodin vyjedou před hotel automobiloví veteráni, kteří pojedou z vozovny DPMLJ v Mrštíkově ulici v Liberci. Veteráni budou před hotelem vystaveni do 13:30 a návštěvníci budou mít možnost si je prohlédnout a poslechnout si k jednotlivým vozům odborný komentář.

Štítky Ještěd, slavnost, hotel, lanová dráha, Liberec, České Radiokomunikace, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještědu je 42 let, oslavy vypuknou příští víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.