Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecké památky se po roce otevřou veřejnosti, zájem je veliký

Už tuhle sobotu se veřejnosti otevře skoro třicet historicky cenných památek v Liberci a Kryštofově Údolí. Dny evropského dědictví v loňském roce přilákaly na jedenáct tisíc návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout Liberec z radniční věže nebo naopak zamířili do libereckého podzemí. Obrovský zájem o prohlídky je i letos.

Podle vedoucího libereckého odboru cestovního ruchu a sportu Davida Pastvy je největší zájem o komentovanou prohlídku zámku s historikem. „Všechna místa k rezervaci jsou plně obsazena. V každé skupině ale bude zhruba desítka volných místa pro příchozí,“ dodal.

Rezervovat místo si můžete ale u dalších památek, o které je každoročně velký zájem. Jde o podzemí, prohlídku Strossovy vily, Liebiegovy vily nebo radniční věže. „Liberecké podzemí je dlouhodobě velice oblíbenou atrakcí a na základě zkušeností z loňských Dnů evropského dědictví jsme letos navýšili počet prohlídek,“ komentoval náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Pozornost bude věnovaná i Sokolovskému náměstí, kde se letos otevřou nejen oblíbené Valdštejnské domky, ale také blízký Appeltův dům s dochovaným klasicistním schodištěm nebo dva obytné domy, významné z hlediska architektury a dochovaných interiérů a exteriérů.

Kompletní seznam všech míst, kam můžete vyrazit na prohlídku, najdete na visitliberec.eu.

Dny evropského dědictví se uskuteční také v okolních městech, třeba v nedaleké Žitavě. Tam se památky otevřou o den později, tedy v neděli 13. září, a město nabídne veřejnosti 32 běžně nedostupných objektů. Mnohé z nich budou doplněny o soudobé umělecké projekty v rámci festivalu Denk-mal KUNST.

„V souvislosti s navazujícím dnem otevřených památek v Žitavě je novinkou letošního ročníku zvýhodněné jízdné ve vlacích Trilex na trase Liberec – Žitava. Pokud se návštěvníci v neděli 13. září vydají z Liberce za památkami do Žitavy, pojedou zpět zdarma. Znamená to, že celková cena za obě cesty vlakem vyjde pouze na 38 Kč,“ informoval náměstek primátora Ivan Langr.

Štítky Liberec, Dny evropského dědictví, Kryštofovo Údolí, Žitava, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké památky se po roce otevřou veřejnosti, zájem je veliký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.