Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Ve Vesci dnes proběhne rekonstrukce bitvy z druhé světové války

V Liberci se dnes uskuteční rekonstrukce bitvy, v níž se na konci druhé světové války střetla nedaleko města Rudá armáda s německými jednotkami. Podle pořadatelů půjde o největší akci svého druhu, která se letos v republice koná v rámci oslav 70. výročí konce války.

"Tolik dobové techniky na jednom místě, a navíc v akci, letos v Česku ještě nebylo," řekl František Gábor z liberecké pobočky Československé obce legionářské.

Bitva začne ve 14:00, nasazeno bude 30 kusů veteránské vojenské techniky včetně čtyř tanků a tří obrněných transportérů. Pokud to počasí dovolí, zasáhne do bojů i americká stíhačka NorthAmerican P-51 Mustang. Scénář vychází ze skutečných historických událostí z května 1945 na Liberecku. "Přizpůsobili jsme ho jen terénu a technice, jež máme k dispozici," řekl Gábor. Boj, při němž bude vypáleno na 10.000 nábojů, se rozpoutá po náletu stíhačky na vojenskou kolonu.

„Přepravit sem těžkou techniku nebylo vůbec jednoduché“ řekl za organizátory dětského dne Michal Buzek.

Bitva se uskuteční v rámci dětského dne ve sportovním areálu ve Vesci. Představí se i všechny složky Integrovaného záchranného systému. Hasiči třeba předvedou zásah u dopravní nehody, policisté zadržení pachatele.

S využitím ČTK

Štítky druhá světová válka, Liberec, Rudá armáda, František Gábor, Česko, Liberecký kraj, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vesci dnes proběhne rekonstrukce bitvy z druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.