Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šmejdi mají v Liberci smůlu. Vedení města jim jde po krku

Šmejdům v Liberci pšenka nekvete. Vedení města se právě na jejich předváděcí akce zaměřilo a společně s Českou obchodní inspekcí, komunitním střediskem Kontakt a městskou policií bojuje s jejich nekalými praktikami. Právě inspekce od začátku roku zkontrolovala 20 předváděcích prodejních akcí, pochybení našla u 12 z nich.

Pořadatelé předváděcích akcí musí od roku 2013 hlásit všechny akce inspekci. Ukládá jim to zákon, ne všichni tak ale činní. V loňském roce se inspektoři dozvěděli o dvaceti akcích, letos zatím o třinácti.

„Pokud někdo akci nenahlásí, dozvídáme se to většinou náhodně,“ řekl ředitel odboru kontroly (ČOI) pro Liberecký a Ústecký kraj Ivan Žďárský.

Snížení počtu nahlášených akcí může mít jednoduché vysvětlení. "Možná některé problémové subjekty pochopily, že aktivní přístup znamená omezený prostor pro jejich nekalé praktiky," řekla ředitelka ČOI pro Liberecký a Ústecký kraj Renata Linhartová. Nejzávažnější pochybení pořadatelů jsou používání zakázaných obchodních praktik a poskytování neúplných informací v pozvánce, o cenách i právech spotřebitele odstoupit od smlouvy nebo vrátit zboží.

Některé praktiky jsou až neuvěřitelné. „Máme například případ, kdy pečovatelský dům navštívil prodejce, který seniorce prodal sedm SIM karet s tím, že je to opravdu velmi výhodné. Z toho se paní nedokázala vyvázat a za všechny musí platit měsíční paušál po dobu dvou let,“ dodal ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Ne všechny případy ale končí takto. Někdy se podaří zakročit doslova „za pět minut dvanáct.“ Městská policie na poslední chvíli zabránila nevýhodnému nákupu seniorky, kterou šmejdi donutili vybrat peníze na zboží v bance, kam ji dovezli. „Vzali jí doklady a čekali na ni venku. Žena se ale odtamtud dovolala naší preventisce a díky tomu jsme mohli zakročit a vysvobodit z banky,“ doplnila mluvčí policie Daniela Bušková. Právě městská policie využívá v Liberci takzvané kurýry prevence kriminality. Jde o desítku seniorů, kteří naslouchají svým sousedům, známým a kamarádům, kteří tolik nekomunikují s veřejností.  Od nich pak získávají podstatné informace o předváděcích akcích a jejich problémech.

Liberečtí strážníci také dochází na předváděcí akce preventivně. "Demonstrujeme přítomnost nejen pro seniory, kterým sloužíme i jako informační servis, ale také pro pořadatele. Aby věděli, že kdyby se něco dělo, tak jsme připraveni zasáhnout. A troufám si říci, že během posledního roku to zabírá. Kde jsme, tak je minimální účast a třeba ani akce ani nezačne," uvedla mluvčí strážníků.

Podle ředitele Kontaktu Michaela Dufka jsou senioři už opatrnější s návštěvami předváděcích akcí. "Šmejdi" ale používají stále nové praktiky. Za nejnebezpečnější nyní považuje Dufek uzavírání smluv přes telefon. "Senioři jsou důvěřiví a navíc se neorientují tak dobře ve složitých větách, které prodejci používají. Pokud donutí seniora vyslovit souhlas, tak už jen velmi těžko od smlouvy odstupuje," uvedl Dufek.

Vedení města bude v boji proti šmejdům bojovat i nadále. „Je to dlouhodobý boj,“ uzavřel náměstek primátora Ivan Langr.

Štítky Liberec, radnice, Česká obchodní inspekce, obecní policie, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šmejdi mají v Liberci smůlu. Vedení města jim jde po krku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.